Több mint tízezer résztvevőt várnak az idén 90. alkalommal megrendezendő kassai Nemzetközi Békemaraton szervezői. Ezzel megdőlne a tavalyi rekordrészvétel, amikor is közel 9500 versenyző állt rajthoz Európa legidősebb maratoni futóversenyén. Branislav Koniar, a verseny igazgatója elmondta, eddig több mint 9600-an regisztráltak a kilenc kategória valamelyikébe, és várhatóan idén is korlátozni kell a sportolók számát, így legfeljebb 10 200-an indulhatnak el a versenyen. Mint mondta, örülnek annak is, hogy a tavalyi évhez képest idén több női versenyző regisztrált. Koniar azt is hozzátette, a szervezők, a Szlovák Atlétikai Szövetség, és Kassa főpolgármesterének meghívására több jelentős vendége is lesz a rendezvénynek, köztük Hansjörg Wirz, az Európai Atlétikai Szövetség elnöke, és német Horst Milde, aki a berlini maratoni futóverseny megalapítója.

Az első kassai maratont 1924-ben rendezték, akkor nyolcan álltak a startvonalhoz. Azóta a rendezvény a város életének egyik legmeghatározóbb eseményévé vált. A világon csak a bostoni maratont rendezték meg többször. A szervezők tájékoztatása szerint, idén a versenyzők, a szurkolók és a gyűjtők kimondottan a jubileumra készült könyvkiadványt, emlékérméket, kitűzőket, különleges bélyegeket és egyéb ajándéktárgyakat is beszerezhetnek maguknak. Az idei kassai Nemzetközi Békemaraton október 5-én, vasárnap reggel kezdődik.

Külön érdekesség, hogy a szervezők több fórumon is – egyebek mellett a verseny hivatalos honlapján – a kilencvenes számot helyezik előtérbe, miközben már a tavalyi verseny is a 90. Nemzetközi Békemaratonként került be a krónikákba. Ebben az esetben vélhetően reklámfogásról van szó, mivel az első kassai maratoni futóversenyt 90 éve, 1924. október 28-án rendezték meg, de a mostani valójában a 91-ik évfolyam.

(mmi)