Ezekben a napokban fizetik ki a szociális és munkanélküli segélyeket országszerte. Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos a nagy tülekedés megelőzésének érdekében egy mobilposta-szolgáltatás bevezetését ajánlotta, a kormány azonban nem értett egyet ezen ajánlatával, így a segélyek a hagyományos módon kerülnek kiosztásra.

Marcel Šaňa, a Luník IX polgármesterének elmondása szerint a rendre jelenleg a városi rendőrök és a saját polgárőreik ügyelnek. A lakótelepen csupán egyetlen posta található, az előtt már reggel óta hatalmas sor áll. A lakosok nem tartották be az előírt távolságot, nem volt mindenkinek szájmaszkja sem, holott ez a postára való belépés feltétele volt.

A posta épületébe a rendőrök csak egyesével engedik be az embereket. A polgármester hozzátette, hogy a lakótelepen 300 ember él, akik segélyben részesülnek, amiket mindig csak egy napon osztanak ki. A lakosok vásárlási szokásairól annyit mondott, hogy a helyi üzletben a segély kiosztását követően mindig egy hónapra vásárolnak, tehát akkor is, ha nincs járvány. Az üzletbe később csak kenyérért és pékáruért járnak.

A vízellátás biztosított, sőt még az illegális Mašličkovo telep lakosainak számára is biztosítottak egy ivóvízforrást. Polgárőrök figyelmeztetik az embereket, hogy ne verődjenek nagyobb csoportokba, a felügyelet nélküli gyerekeket hazaküldik. Emellett a hangszóróban óránként lejátszanak egy figyelmeztető hangfelvételt, ami tartalmazza a betartandó óvintézkedéseket.

Szepsiben teljesen problémamentesen zajlik a segélyek kiosztása. Az emberek betartják a biztonságos távolságot és maszkot is viselnek.

Forrás: Korzár Košice, borítókép: rendőrség