Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese Martina Kušnírová megnyilkolása és az ügy kapcsán felszínre került dolgok a kassai polgárok bizalmát is megingatta a kormánnyal szemben, hiszen közel húszezren vonultak végig a város Fő utcáján, majd az Alsó-kapunál hallgatták meg a megmozdulás szónokait, akik között egy politikus sem volt.

A tüntetők az országra nézve a korrupció elburjánzását és a szervezett bűnözés térhódítását tartják a legveszélyesebb jelenségnek, melyek képviselői –állításaik szerint – már a kormánykörökbe is beilleszkedtek.

Beszédében Peter Gombita katolikus pap is a korrupció virágzását pellengérezte, összekapcsolva Kuciak törekvésével, aki munkájával ezekre akart fényt deríteni. „Kuciak az életét áldozta, mert az igazságra vágyott“ – fogalmazott a lelkész, majd mondandóját azzal zárta, az ifjú generációnak készen kell állnia magára vállalni a felelőséget az ország sorsáért, mert az igazságot megölni nem lehet. Juliana Sokolová írónő először a meggyilkolt ifjú pár szüleinek üzent, Kassáról is biztosítva őket, hogy az emberek nem fogják engedni eltussolni, elfelejteni ezt az ügyet, és felhívta az embereket, hogy álljanak ki minden olyan újságíró mellett, aki leleplezi a törvénytelenségeket, a korrupciót. A kassai megmozduláson a meggyilkolt Ján Kuciak testvérének Józsefnek a levelét is felolvasták, aki azt a meggyőződését fejtette ki, hogy bátyja a könnyelműsége miatt vesztette el az életét, mert hitt abban, hogy ez az ország jobbá tehető. Felhívta az embereket arra, hogy a változásokhoz a nyugodtabb utat válasszák, mert a jót csak nyugalommal lehet elérni.

 

A kassai megmozduláson Michal Havran és Daniel Pastirčák lelkészek is szóltak a tüntetőkhöz. A megmozdulás résztvevőinek Kassán is két alapvető követelésük volt: az első, hogy a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának körülményeit egy független szakcsoport nemzetközi szakemberek bevonásával alaposan vizsgálja ki. A második alapkövetelmény egy új, megbízható kormány, melynek tagjait olyan egyének fogják alkotni, akik esetében nem merül fel a korrupció gyanúja és a kapcsolat a szervezett bűnözéssel.

A kassai tüntetés 19 óra után néhány perccel fejeződött be, amikor is a megmozdulás résztvevői kulcscsomókat emeltek a fejük fölé – mint a bársonyos forradalom idején – csakhogy most azt skandálták: „Dosť bolo Fica!“ /Elég volt Ficoból!/. A polgárok békés véleménynyilvánítása az államhimnusszal fejeződött be, amit Zuzana Orlovská, a Kassai Állami Színház művésznője énekelt el.