A szlovák-magyar Cserehát mikrórégióban 2019 óta a határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően már öt piactér létesült, melyeken helyi termékeket árusítanak. A tökmagolaj sajtolót május 4-én, azaz ma adta át Kassa Megye Önkormányzata partnereivel együtt a Kassa-vidéki járásban található Buzitán. A gyárat az SKHU Local+1 projektből sikerült felépíteni 162 ezer euró felhasználásával az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország Operatív Program keretén belül. A határ menti településeken élő keletiek így a tökmagolaj gyárban találhatnak munkát. A gyár gazdasági partnere egy olyan helyi termelő lett, amely többéves tapasztalattal rendelkezik a repce- és napraforgóolaj gyártásában.

Rastislav Trnka megyeelnök örömét fejezte ki az eseményt illetően, megemlítvén azt is, hogy az új gyár tizenkét embernek ad munkát. Véleménye szerint a projektnek köszönhetően nőhet a helyi termékek népszerűsége, támogatást kap a helyi termelés és nem utolsósorban új munkahelyek is létesülnek. Kiemelte, hogy ezen projektek is azt igazolják, mennyire értékes a határon átnyúló együttműködés a megye számára.

A gyár gazdasági partnere egy olyan helyi BARTANZ s.r.o. lett, amely többéves tapasztalattal rendelkezik a repce- és napraforgóolaj gyártásában. A projekt keretén belül új berendezéséket is vásároltak a tökmagolaj feldolgozásához. A magas zsírsav tartalmának köszönhetően a tökmagolaj csökkenti a vérnyomást, kiegyenlíti a koleszterinszintet, csökkenti a belső szervi és bőrgyulladásokat, de ugyanígy antioxidánsokat is tartalmaz.

„Az olajokhoz alapanyagként szolgáló tököt mi magunk termesztjük, tehát a saját helyi terményünkről van szó. Ez egy természetes olaj, amelyet hidegen sajtolva fogunk kinyerni a magokból. Az új berendezés 24 órás üzemmódja mellett naponta akár 800 liternyi tökmagolajat is képesek vagyunk kitermelni.” – magyarázza Török Tibor, a BATRANZ társaság munkatársa

A tökmagolaj sajtolón kívül május végéig még savanyú káposztát, pörkölt magvakat előállító, valamint gyümölcsleveket készítő gyárak is nyílnak a községben. Május 6-án pedig megnyílik a GESTO gelato&pastry cukrászda Kassán. A 2019 óta folyamatban lévő projektek során hosszútávú munkanélküliek számára is indítottak tanfolyamokat.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a piacterek után fokozatosan átadhatjuk az egyes üzemeket, boltokat, amelyek életet hoznak a régióba és segítenek a lakosságon akár minőségi termékek, akár új munkahelyek formájában. ” – nyilatkozta a Via Carpatia igazgatónője, amely a projektek koordinátora