Magyarország Kassai Főkonzulátusának új főkonzulja Szesztay Ádám, aki a hivatal vezetését december 8-án vette át, de a hivatalos bemutatkozását csak 2015. január elején fogja megtartani. Portálunknak viszont már most elmondta, hogy mik a célkitűzései.

Három a magyar igazság és egy a ráadás, négy sávon fog dolgozni a főkonzul

Négy sávon szeretnék elindulni.

  • Az első sáv: folytatni fogom elődöm gyakorlatát abban, hogy az itteni magyarok továbbra is joggal úgy érezhessék a főkonzulátus a saját intézményük.
  • A második sáv: a gazdaság. A magyar-szlovák határvidék sokkal többet érdemel. A két ország kapcsolatrendszerének az egyik legfontosabb feladata, hogy az ebben rejlő szinergiákat használjuk ki, és Európa viszonylag szegény területeiből Európa virágzó területeivé tegyük ezeket a térségeket.
  • A harmadik sáv: a szlovák és magyar nép közös múltjának vállalására épülő jövő erősítése, a kölcsönös szolidaritás szellemében. Tekintsük értéknek, hogy egymás mellett élhetünk.
  • A negyedik sáv: Közép-Európa. A barátság nem attól lesz, hogy azt mondjuk: barátoknak kell lenni – hanem hogy: csináljuk a közös ügyeket! Nekünk a legfontosabb érdekünk az, hogy az a térség, amelyikkel közös a sorsunk minél életerősebb legyen!

Magyarország Kassai Főkonzulátusának  főkonzulja Szesztay Ádám

Könyvbemutató a konzulátuson

Könyvbemutatót tartottak tegnap este Magyarország Kassai Főkonzulátusán. A szabad Közép-Európa múltja és jövője című kötet magyar-, szlovák – és lengyel nyelvű változatát a Historia Ecclesiastica Alapítvány és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség jelentette meg Zombori István és Dániel Erzsébet szerkesztésében, akik a kiadványt személyesen mutatták be a kassaiaknak.

A kötet két fontos történelmi eseménnyel foglalkozik. Az egyik az 1683-as Párkányi-csata, melyben a Sobieski János, lengyel király vezette csapatok nem csak hogy vereséget mértek a török seregekre, hanem a Magyarországról való teljes kiszorításuk megkezdéséhez is hozzájárultak, megállítván ezzel az oszmán birodalom terjeszkedését az akkori keresztény Európa területén. A másik történet a II. világháború alatt 1939 szeptemberében zajlott, amikor a lengyel menekülteket fogadták be a magyarok. Az említett történelmi eseményekkel a Limes Anavum Regionális Honismereti Társulás által szervezett nemzetközi szakmai konferencián 2008-ban és 2009-ben a történészek behatóan foglalkoztak. A most bemutatott három nyelvű könyv valójában a konferencia anyagát nyújtja át az olvasóknak.

Dániel Erzsébettől a kassaiak azt is megtudhatták, hogy Párkány városában a Párkányi-csatának Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész Sobieski János lengyel királyt megformázó lovasszobrával állítottak emléket.