Új tudományos kutatóközpont épült Kassán, ahol júliustól a progresszív anyagok és technológiák kutatása folyik majd.  A beruházásra  a Szlovák Tudományos Akadémia és a Pavel Jozef Šafárik Egyetem mintegy  22,2 millió eurós támogatást kapott az Európai Uniótól.

Az új hétemeletes kutatóközpont
Az új hétemeletes kutatóközpont

A kutatóközpontot három hónappal hamarabb sikerült felépíteni, mint ahogy azt tervezték.  Az anyagkutató-központ megvalósítása nagy ütemben folyik, a kutatáshoz szükséges speciális technológiák és gépek már megérkeztek. Jelenleg az épület berendezésén dolgoznak.

A második legdrágább, mintegy 1 150 000 euró értékben megvásárolt műszer
A második legdrágább, mintegy 1 150 000 euró értékben megvásárolt műszer

,,Nagyon sok új laboratóriumot építünk, emellett 85 új műszert szereztünk be különböző árban. Azt hiszem, a legdrágább műszer egy ultraalacsony hőmérsékletű ún. scening tuneling microscope volt. A mögöttem lévő műszer pedig a második legdrágább, mintegy 1 150 000 euró értékű,” – nyilatkozta portálunknak Dusza János professzor, a projekt egyik vezetője.

Ez a műszer az emberi szem számára láthatatlan méretű anyagok felületét képes ábrázolni magas felbontásban, sőt egy ionágyúval meg is tudja azt munkálni. A 85 új műszerrel  a tudósok többek között kemény bevonatok előállításán fognak kísérletezni, melyek akár hússzorosára is növelhetik az egyes gépek vagy alkatrészek élettartamát.  A kutatás további célja a nanoszálak előállítása is, de magnetikus folyadékokkal is folynak majd különböző kísérletek, melyek a jövőben gyógyszert szállíthatnának az emberi testben.

fotók/cikk: ifj. Szaszák György