A II. világháborúból származó lőszerek után most emberi maradványokra bukkantak az R2-es kassai elkerülőjenek építési munkálatai során. A régészek úgy gondolják, hogy a Kassa – Abaszéplak kereszteződés területén valaha egy település állhatott, ugyanis összesen kilenc sírt fedtek itt fel. Előzetes megállapításuk alapján ezek egészen a bronzkorból, konkrétan az ottományi kultúra idejéből származhatnak.

Ezen kívül azonban találtak még más korból származó kerámiát, amelyek pontos időbeni behatárolásán még dolgoznak. A régészeti kutatás azért fontos, hogy minden olyan lelet megmeneküljön, amely máskülönben az útépítés során a gépek martalékává válna. Az R2-es alatti földben eddig talált leletek közé a leginkább őskorból, de kései bronzkorból származó cserepek is tartoznak. Emellett viszont a La Téne korszakból, közép-, valamint újkorból származó leletekre is van példa. A történelem során ez a terület gyakorta sűrűn lakott volt. Tekintve, hogy a Hernád nem csupán vízforrásnak számított, hanem a folyó mentén húzódott a Kárpát-medence déli és keleti területeit az északi területekkel összekötő fontos útvonal is, a lakosság főleg a partjaira és mellékfolyóinak partjaira összpontosult.

Az autópálya társaság fontosnak tartja kiemelni, hogy a régészeti ásatások nem fékezik az építési munkálatokat – mindig csak egy adott szakaszon folynak, és máshol nem akadályozzák a munkát. A szakemberek eddig összesen három régészeti területet találtak, és a teljes kutatás feltételezhetően ősszel ér véget.

Forrás, borítókép: NDSAS