A jelenleg folyamatban lévő felújítási munkálatok ellenére újra megnyitják a nyilvánosság előtt 6 éve zárva tartó Orbán-tornyot. A látogatókat egy nem mindennapi kiállítás fogadja, amely misebor elkészítésének módját valamint a kassaiak egykor virágzó mesterségét, a szőlőtermesztést mutatja be.

A torony felújítási munkálatait, annak katasztrofális állapotára való tekintettel, még februárban kezdte meg a Perly Gotickej cesty (A Gótikus út gyöngyei) nevű non-profit szervezet. A munkálatokat 550 ezer euróval az ENI HUSKROUA nemzetközi programból finanszírozzák, melynek koordinátora maga Kassa megye. Maga a megye 10 ezer euróval járult hozzá a költségek fedezéséhez.

„Az Orbán-torony Kassa történelmi városközpontjának egyik ékessége a Szent Erzsébet székesegyházzal együtt, gyakran látogatják a turisták. Műszaki állapota azonban az elmúlt évek során jelentősen leromlott, ezért is döntöttünk úgy, hogy hozzájárulunk a felújításhoz.” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

Az Orbán-torony teljes felújítást igényel, összesen 1,3 millió euró értékben – a munkákat ezért három szakaszra osztották. A kiállítás megalkotói az egyházközséggel közösen úgy döntöttek, hogy 6 év után újra megnyitják a tornyot a látogatók előtt. Jelenleg a Dar kráľa (A király ajándéka) nevű installáció tekinthető meg.

„Tekintve, hogy ez a nemzeti műemlék Szent Orbán, a borászok védőszentjének nevét viseli, a látogatóknak egy olyan kiállítást hoztunk létre, amely a misebor készítését mutatja be közelebbről. Ezen kívül megtekinthetőek itt a tridenti szertartás idejéből származó miseruhák, történelmi szempontból értékes misekönyvek valamint más tárgyak is, amelyek visszaadják az adott kor szellemét. A kiállítás egyúttal a középkori Oltáriszentségi csodát (szerk. megj. egy pap véletlenül kiöntötte a misebort az ostyaabroszra, ami Krisztus fejét rajzolta ki) is bemutatja, amely még 1350 előtt történt az akkori Szent Erzsébet templomban. Ez a csoda és IX. Bonifác pápa 1402-es Búcsúbullája híressé és egyben zarándokhellyé is tette Kassa városát.” – fejtette ki Tomáš Harbuľák, a kiállítás tervezője.

A kiállítás a nyári szezonban minden nap déltől délután 17:00 óráig tekinthető meg, a megtekintése iránti kérelmet az egyházközség hivatalában kell előre bejelenteni.

Forrás: Kassa megye