Október elsején rendezték meg a kassai Békemaraton jubileumi 100. évfolyamát. Az esemény iránt óriási volt az érdeklődés. Az év sporteseményeként emlegetett versenyen idén több mint 17 000 futó állt rajthoz különböző kategóriákban.

A maraton idei győztese férfi kategóriában a kenyai Philemon Rono lett, aki rekordgyorsasággal teljesítette a több mint 42 kilométeres távot. Őt követte az etiópiai Kebede Wami Tulu, harmadik helyen pedig  Berhe Berhane Tesfay futott be. A leggyorsabb női futó Jackline Cheron, a szlovák bajnok pedig Marek Hladík lett.

Idén több mint 58 ország futói vettek részt a maratonon, ami nemcsak az  élsportolók körében népszerű.

A versenyzők óriási energiával álltak rajthoz. Ők inkább felemelő közösségi élményként tekintettek a maratonra mintsem versenyként. A verseny magával ragadó hangulata a nézőket is megérintette, akik százával drukkoltak favoritjaiknak Kassa utcáin.

A századik jubileumi évfolyam keretén belül a Békemaraton történetét bemutató kiállítás nyílt meg a Kelet-szlovákiai múzeumban, ahol korabeli dokumentumok, műtárgyak, valamint egy új dokumentumfilm segítségével mutatják be a maraton legfontosabb mérföldköveit.

Európa legrégibb maratonja a sportolás mellett az összetartozás fontosságát és az emberségességet is hivatott hirdetni.

Pracu Eszter