25,3 millió eurónyi uniós támogatást kap Kassa városa 10 darab új villamos megvásárlására, Veronika Remišová beruházásokért és regionális fejlődésért felelős miniszter jóváhagyásával. Remišová kiemelte, hogy amennyiben szeretnénk elérni, hogy minél több ember válassza autó helyett a tömegközlekedést, akkor minőségi és megbízható alternatívát kell számukra biztosítani. Hozzátette azt is, hogy a szlovákiai városokban továbbra is folytatódni fognak a közlekedés minőségét növelő beruházások.

Andrej Ďuríček sajtófelelős elmondása szerint az új villamosoknak köszönhetően jelentősen csökken a rezgés és a zaj intenzitása, amely pozitív hatással lesz a sínek mellett lakó emberek életére is.

A Kassai Közlekedési Vállalat még február végén hirdette ki a nyilvános versenypályázatot, amelyre május 3-ig lehetett ajánlatokat beküldeni. A Kassai járműpark villamosainak félújítása 2. szakaszának részét képező beruházás (30 villamos megvásárlása) becsült értéke 79 millió euró (áfa nélkül) és elsősorban uniós forrásokból lesz finanszírozva. A jelentkezők ajánlatait három kritérium alapján fogják kiértékelni: teljes ár (60%), műszaki paraméterek (25%), fenntartási költség 15 évre vagy maximum 750 ezer km megtételéig (15%).

Ha minden a terv szerint halad, az új villamosok 2023-tól állnának forgalomba fokozatosan leváltva így az 1986 és 1991 között megvásárolt 30, 3 m-es KT8D5 típusú, szintén kétirányú elődjeiket. A DPMK járműparkjában ebből a típusú szerelvényből jelenleg 19 darab van.

Műszaki paraméterek

A 29-32 m hosszú és 2,4-2,5 m szélességű villamosok kétirányúak lesznek, mindkét végükön vezetői fülkével.

A versenypályázat feltételei között az alábbiak szerepelnek: 100 %-os alacsonypadlós kivitelezés, 65 km/h-ás maximális sebesség, 5 ajtó mindkét oldalon, legalább 230 fős befogadóképesség, két kocsinak, illetve tolószéknek kialakított hely, textilhuzattal borított ülések, légkondicionált beltér, kamerarendszer, beltéri LCD kijelzők, USB-csatlakozók, Wi-Fi, színes külső LED táblák stb.

Forrás: Korzár