24 szlovákiai, 36 magyarországi polgármester, Kassa megye és a petícióban foglalt 4000 ember tiltakozott hétfőn a tervezett szemétégető megépítése ellen a Kassa-vidék járásban található Jánok (Janík) községben. Az égető megépítésére kiválasztott terület csupán mintegy 5 km-re fekszik a Szlovák Karszt Nemzeti Parktól.

A Kassa-vidéki Járási Hivatal néhány napja felülbírálta saját határozatát az égető környezeti hatásvizsgálatának szükségességét illetően. Peter Borsek, helyi lakos és a petíciós bizottság vezetője elítéli a hivatal ezen lépését, szerinte a beruházó cég helyett inkább lakosokat és az érdekeiket kellene védenie.

Július Begala (független) polgármester is aggodalmát fejezte ki, mivel szerinte a falunak éppen elegendő a U.S.Steel-ből és a tornai cementgyárból áramló légszennyezés. További elmondása szerint a kinézett terület egyben két patak ártere is, így gyakoriak a kiterjedt árvizek. Kifogásolja emellett azt is, hogy a járási hivatal a fent említett tényezőkön kívül még a közeli halastavat és mocsarakat sem vette figyelembe. Bízik abban, hogy a fellebbezés sikeres lesz.

Kassa megye sem ért egyet a hivatal döntésével és szintén fellebbezni készül. Rastislav Trnka megyeelnök úgy véli, hogyha mindent megtesznek annak érdekében, hogy a beruházó kötelezve legyen a környezeti hatásvizsgálat elvégzésére, akkor majd megmutatkozik a terület alkalmatlansága. Elmondása alapján Kassa megyéből származik Szlovákia CO2-kibocsátásának a harmada, tekintve a U.S.Steel-t, a tornai cementgyárat és a vajáni hőerőművet. Amennyiben szükséges lesz, kész felkeresni a környezetvédelmi minisztert is az ügyben. Külön kiemelte, hogy a járási hivatal ezzel a döntéssel szembement EU, Szlovákia és Kassa megye által elfogadott környezetvédelmi stratégiával.

A beruházás részletei és a járási hivatal álláspontja

A kérdéses terület a SLAPEX Plus cég tulajdonában van, melynek ügyvezetője Peter Čunderlík. Čunderlík elítéli a kritikákat, melyek elmondása szerint csak manipulációk, félreinformálások és hazugságok eredményei. Magyarázata szerint nem szemétégetőt készülnek építeni, hanem egy olyan, gázosításon alapuló erőművet, amelynek kéménye sincs.

A beruházás becsült költsége közel 2 millió eurót tesz ki, megvalósításához pedig 18 hónapra lesz szükség. A módosítás alapján a gáz előállításához a biomasszán (minimum 30%) kívül szilárd másodlagos tüzelőanyagot (maximum 70%) is fognak használni – a lakosok éppen az utóbbitól tartanak.

A járási hivatal illetékes osztályának vezetője, Beáta Serbinová szerint az érintett terület a törvény szerint csak az 1. fokozatú környezetvédelmi besorolásba tartozik, így nem illeti külön védelem. Hozzátette azt is, hogy a területen nem találhatóak sem védett fák, sem pedig védett növényfajták. Elmondása alapján a község lakosait nem fogja közvetlenül érinteni a gázállomás tevékenysége, hiszen a legközelebbi lakott terület is 600 méter távolságra lesz tőle.

„A Jánoki Biomassza Égető nem lesz határérték feletti zaj forrása, nem fogja szennyezni sem a földet, vizet vagy a levegőt, így tehát nem lesz negatív hatással a község lakosainak egészségére és másokéra sem.” – tette hozzá.

Forrás: Kassa megye, Korzár