Az új járművek Kassa megyén belül csaknem 60 útvonalon fognak közlekedni. A Kassa megyei önkormányzattal szerződött autóbusz-társaság, az eurobus a.s. 28 új autóbuszt állít szolgálatba – növelve ezzel a megye elővárosi közlekedését használó utazók kényelmét. Az új autóbuszok egyik előnye a mozgáskorlátozott utasoknak szánt felszálláshoz szükséges rámpa. A járműtípusokat a környezetvédelemre és az emissziók légtéri csökkentésére való tekintettel választották ki.

Az új autóbuszok 57 elővárosi járaton fogják szállítani az utasokat a Kassa II, Kassa-vidéki, Rozsnyói, Iglói, Gölnicbányai, Tőketerebesi, Eperjesi, Lőcsei, Poprádi és Nagyrőcei járásokban. Ezekben a régiókban jelenleg összesen 225 autóbusz közlekedik, sok közülük már több mint tíz éves. A járműpark megújítása a Kassa és Eperjes megyei integrált közlekedési rendszer kiépítésének egyik fontos része. A tömegközlekedés támogatása a környezetvédelem, a közlekedési balesetek csökkentése, illetve a városokban fennálló parkolási problémák megoldásának szempontjából is szükséges. Nem utolsósorban pedig szeretnénk Kelet-Szlovákia lakosainak nagyobb kényelmet biztosítani utazás közben. – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

 

Az új autóbuszokat az eurobus a.s vállalat a Kassa megyei önkormányzattal együtt vásárolta meg az Integrált Regionális Operatív Program által biztosított nem visszatérítendő pénzügyi segítséggel több mint 5 200 000 euró értékben. Maga az autóbusz-társaság csaknem 580 000 euróval járult hozzá a beruházáshoz.

„Az eurobus, a.s. társaság hosszú távon és folyamatosan foglalkozik a járműpark megújításával. A nem visszaterítendő pénzügyi támogatások merítésével az IROP-n keresztül jelentősen nő az újonnan vásárolt autóbuszok száma. Az utazóközönség számára ez nagyobb kényelmet jelent, köszönhetőnek a klimatizációnak, a Wi-Fi csatlakozási lehetőségnek, a kamera- és információs rendszernek, valamint az USB csatlakozópontok általi telefon-töltési lehetőségnek. A környezetkímélés szempontjából, az autóbuszok olyan motorokkal vannak felszerelve, amelyek megfelelnek a dízelhajtású motorok legszigorúbb előírásainak. Ezt a tevékenységet a társaságunk a jövőben is folytatni szeretné, mégpedig annak érdekében, hogy a tömegközlekedés vonzóbb legyen az egyre növekvő individuális közlekedési formákkal szemben. ” – tette hozzá Ľubomír Gerši, az eurobus, a.s. társaság vezérigazgatója.

Az alacsonypadlós autóbuszok a következő útvonalakon fognak közlekedni: Kassa-Magyarbőd-Ránk, Szepsi-Jászómindszent-Mecenzéf-Felsőmecenzéf, Dobsina-Imrikfalva-Hollópatak, Rozsnyó-Nagyszabos, Gölnicbánya-Zakárfalva, Igló-Hernádtapolca.

Forrás, képek: Kassa megye