szerkesztő: Filip Orsolya

Az Állami Levéltár restauráltatja a legrégebbi, 500 éves kéziratát. Az iratot maga Mátyás király adta ki, megerősítve benne a birtokjogokat.

Az 1484 december 13-áról való okirat arról tanúskodik, hogy két bodrogszerdahelyi úr, Ferenc és fia Miklós, két bodrogszerdahelyi halastavat adományoztak a kassai domonkos rendnek. A két halastavon kívül, melynek nevei fel is vannak tüntetve, még néhány, a tavak mellett elterülő földet is adományoztak azért cserébe, hogy a szerzetesek imádkozni fognak értük és őseikért.” – informálta a TASR-t a Kassai Állami Levéltár igazgatója, Richard Pavlovič, majd hozzátette, hogy a társadalom gazdagabb rétegei régen így támogatták az egyházi rendeket. Az adománylevél az üdvözült Szent Luca szűz vértanú napján volt kiadva.

A kézirat restaurálásában segédkeztek a Szepességi Levéltárban dolgozó lőcsei szakemberek is. „Nagyon rossz állapotban volt. Az összehajtott okiratnak hiányoztak bizonyos részei, néhol lyukak voltak rajta és a függőpecséttel együtt a tartóból is hiányoztak darabok.” – magyarázta az igazgató.

A szakemberek először eltávolították a baktériumokat. „Először egy ún. gázkamrába tettük, majd kiszellőztettük, hogy a gázok eltűnjenek, ezek után sor került a felületes és mélytisztításra. A hiányzó részek ún. japán papírral lettek pótolva. A függőpecsétet velencei szappannal tisztítottuk ki, hiányzó részeinek helyére pedig méhviasz került, mivel a tartó is abból készült eredetileg.” – írta le az eljárást Pavlovič.

Ez a Kassai Állami Levéltárban található legrégebbi okirat. „A további okiratok, amelyekkel rendelkezünk, azok az Abaúj vármegye úgynevezett kongregációs iratai, amelyek körülbelül 100 évvel fiatalabbak.”

Az okirat 38×17 cm-es méretekkel rendelkezik, anyaga pedig vékony pergamen. Elektronikus formában is elérhető, mivel a törvény alapján az 1526 előtti iratok eredeti verziói nem adhatóak ki tanulmányozásra.

A Szepességi Levéltárban egy olyan tartót készítettek az okiratnak, amely megvédi azt a napsugaraktól. Pavlovič szerint a megfelelő előírások betartásával, tehát az 50%-os páratartalom és 16 fokos hőmérséklet biztosításával, illetve a nappali fény teljes mértékben való elkerülésével, az okirat még nagyon sokáig fenn fog maradni.

Forrás: Košice:dnes