Majdnem két hónap telt el azóta, hogy az osgyáni kastély leégett. Bár az épület már hosszabb ideje rossz állapotban volt, a tűz maradandó károkat okozott a helyszínen. A ingatlanok állapotáért Szlovákiában az épület tulajdonosa felel. A műemlékek esetében azonban az állam a kulturális tárcán keresztül támogatást tud adni. 

Röviddel a tűz után Rigó Konrád, kulturális államtitkár és Vavrek István parlamenti képviselő tárgyalásokat kezdeményezett a tulajdonossal, és megállapodtak, hogy a projekt-dokumentációt pár héten belül elkészítik és pályázati kérelemmel fordulnak a kulturális tárcához. 

„Nagyra értékelem, hogy az osgyáni kastély tulajdonosai betartották a megállapodást, és elküldték az épület helyreállítási tervét. Mint mondtam, amennyiben a pályázat jó, úgy nagy eséllyel pályázhat állami támogatásra. Számomra kiemelten fontos, hogy ezt a jelentős kulturális műemléket meg tudjuk menteni”- mondta Rigó.

A projekt az épület teljes rekonstrukciójáról szól, de a tulajdonos elsődleges célja az épület megmentése, a munka a tető pusztító tűz utáni átfogó rekonstrukciójára összpontosít. Ezt követi majd az egész épület rekonstrukciója – egy kulturális és oktatási központot terveznek benne létrehozni. A projekt teljes költségvetése 553 737 euró, ennek egy részét képezheti majd az állami támogatás. A tervek alapján 2020 őszére már új tető alá kerülhet az osgyáni kastély. 

/écsi/