A Fehér Éjszaka 9 különböző ország 34 művészeti projektjét hozza el Kassára a hétvégén. Az immár 6. alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál kiállításait a rendezők ismét a modern művészeteknek szentelik. A belépés ingyenes.

Minden odalátogató egy kis fesztiváltérképet kap, mely elvezeti a különböző installációkhoz, koncertekhez, filmvetítésekhez, színházi- és táncelőadásokhoz. A művészeti alkotások mellett az érdeklődők elé útközben csodálatos terek tárulnak, mint például egy udvar, park, állomás, tavacska, parkolóhely, galéria, melyek egy átlagos éjszakán láthatatlanok vagy hozzáférhetetlenek.

12029751_506298589520357_4553847841248225337_o

,,A Fő utcán lévő Alsó kapunál az ausztrál Amanda Perer fényinstallációja tekinthető meg, melynek során művésznő öt hatalmas tasmán nyulat világít meg. A városi parkban a fű eléri majd a 120 cm-t is, a Harang utcai zsinagóga belterét pedig több beprogramozott neonégő világítja meg. Az érdeklődők egy tavon úszó, félig átlátszó házikóba (Walden Raft) is beléphetnek, a kaszárnyában pedig egy fekete-fehér japán ország tárul eléjük. Ezen kívül még rengeteg meglepő pillanattal várjuk a látogatókat, melyek csak néhány óráig tartanak majd,” ‒ magyarázta a rendezvény művészeti igazgatója.

11012837_505982596218623_1219551378281417370_o

Vízen lebegő házikó

Figyelemreméltó műalkotással mutatkozik be a Fehér Éjszaka állandó kiállítója, a Franciaországból érkező Elise Morin is. A művésznő Florent Albinet építésszel és dizájnerrel karöltve egy új projektet hoznak el Kassára. Több tíz ragasztószalag, kémcsövek százai és CD-k ezrei után megalkották a víz felszínén lebegő házikót, melynek neve Walden Raft,” ‒ magyarázta Pacáková.

12010688_505561569594059_2454246394144556849_o

A mestermű a Tóvárosi lakótelepen október 1. és 7. között tekinthető meg, melyhez egy kis hajó szállítja majd az érdeklődőket.

Karnyújtásnyira az űr

Az idei fesztivál neves vendége Onishi Yasuaki japán művész lesz. A Kaszárnya/Kulturpark Alfa galériájában két olyan személyre szabott, egyedi alkotást kínál az érdeklődőknek, melyek segítségével megérinthetik az ürességet.

,,Mérhetetlen büszkeséggel tölt el, hogy Onishi egy speciális site-specific térinstallációt készít nekünk. Az installációt két egész héten keresztül építi majd a helyszínen, mely során hihetetlenül munkaigényes és bonyolult technikát fog használni. Ez lesz az ő kiállítási premierje Közép-Európában és egyben az én beteljesült álmom is,” ‒ mesélte Pacáková, aki egyben a kiállítás gondnoka is.

Újraéled az állomás is

Pribék Gábor interaktív játékának köszönhetően újjáéled a kassai vasőtállomás folyosója is. A Transtrument c. mű egy minimalista játék a fadlon, melyet egyszerre többen is irányíthatnak. Ez az installáció egész éven elérhető lesz, az érdeklődők bármikor megtekinthetik az alakzatok és melódiák animációját, melynek segítségével ők is részesei és alkotói lehetnek ennek az egyedi művészi alkotásnak.

Újdonságok

A Fehér Éjszakán a rendezők először dolgoztak ki tematikus utakat. Az első ilyen útvonal a We are family! (Egy család vagyunk!) címet viseli, amely kisgyermekes családok számára ajánlott, hiszen olyan műalkotásokat kínál, melyet a család összes tagja élvezni fog.
A Play! (Játssz!) nevezetű útvonalon a szórakozás és játék igazi egyvelegét élvezhetik a fiatalok, akik az interaktív műveket kedvelik.
A harmadik, True lovers of contemporary art (A kortárs művészeti igaz kedvelői) c. útvonal felfedezését olyan igényes látogatóknak ajánlják, akik kedvelik a modern művészetet és a vizuális elemeket.

A már szokásos térképeket és az önkénteseket, ún. kulturális mediátorokhoz a Fehér Éjszakához 4 infopont is társul. Ezeken a helyeken (Orbán-torony előtt, Tesco előtt, Gépgyár – Strojárenská utcán és a Kunsthalle mellett a városi parkban) az odalátogatók érdeklődhetnek, továbbá hozzájárulhatnak a fesztivál támogatására létrehozott közös adománygyűjtésnek.

Az érdeklődők részt vehetnek egy fotóversenyen is, amely a Fehér Éjszaka legjobb képe 2015 c. kapta. A három különböző kategória nyertesei elutazhatnak Amszterdamba, a híres fényfesztiválra.

A Fehér Éjszakát az Alsó kapunál lévő színpadnál nyitják meg szeptember 23-án, szombaton 18:45 órai kezdettel, és éjszaka 2-ig tart majd. A Tabačka/Kulturfabrik-ban rendezett afterparty 23:00 órakor veszi kezdetét.

Az öt sikeres kassai évad után, idén először Pozsonyban is megrendezik a fesztivált. Egy héttel a kassai premiert követően, október 10-én, a Fehér Éjszaka megvilágítja fővárosunk utcáit is.

 

forrás: bielanoc, korzár