Ünnepélyes díjátadással fejeződött be a múlt hét végén Kassám a 26. Art Film Fest. A nemzetközi zsűri a versenybe benevezett játékfilmek közül a legjobb alkotásnak egy dán pszichológiai thrillert, Gustav Möller Den skyldige 2018-ban forgatott filmjét találta. A Kék Angyal díjat viszont  nem csak a filmért, hanem a legjobb férfi alakításért a film férfi főszereplője Jakob Cedergen is átvehette.

A legjobb színésznői alakításért járó díjnak Szamosi Zsófia örülhet, aki a Szilágyi Zsófia Egy nap című filmjében egy olyan  negyvenéves, háromgyerekes nyevtanárnő egy napját formálja meg zseniálisan, aki a tartalékainak a végére ér, akit a napi hajsza mellett állandó anyagi szorongás emészti és a kétely, hogy a férje megcsalja-e őt. Ennek a filmnek a világpremierje a 2018-as cannes-i fesztivál idején volt, ahol az 57. Kritikusok hete versenyprogramjában is FIPRESVCI-díjat nyert.

A legjobb rendezésért járó Kék Angyal – díjat Kassán a  szerb Ognjen Galvonič a Teret,2018 című filmalkotásáért kapta, mégpedig azért, mert az emberi lélek és szellem olyan mélységeit mutatja be ebben a filmben, melytől a vetítés után hosszabb ideig a zsűri tagjai sem tudtak szabadulni.

A 26. Kassai Art Film Fest zsűrije két külön-díjat is kiosztott. Az egyiket a hazai színeket képviselő Marek Koboš: Posledný autoportrét, 2017 /Utolsó önarckép/ című alkotásáért, valamint a török Tolga Karaçelik Kelebekler, 2018 című filmjéért kapta.

/szasz/