Kassa valamikor olyan város volt, mely szinte  lakmározta, ünnepelte a bort, a szőlőültetvények termesztésétől teljesen a szüretig. A városközpontot körülölelő dombog szőlőültetvényektől voltak gazdagok,  és bár ebből semmi nem maradt, a kassaiak mai napig imádják ezt az italt. Bizonyítékul szolgáll a Kassai Borfesztivál, melyet 2016 szeptember 8 és 10.e között 9. alkalommal rendeznek meg.

Szokás szerint olyan hazai és határon túli borászok látogatnak a nagyvárosba, akik az esztendők legjobb termésének eredményét hozzák magukkal. Természetesen jelen lesznek azok az ételkiállítók, akik megalkotják a borhoz tartozó ínyencségeket, mint az olivát a pástétomot és a sajtot. A kicsik számára fogják sütni a palacsintát a Hóhér-bástyánál és az Alsókapunál a rétest. Negyven olyan társaság mutatkozik be, akiket a jó kedvhez és a borhoz fűződő szeretet köt össze.

Katarína Grešová, az esemény menedzsere úgy nyilatkozott, hogy a megfelelő hangulatról a sokszínű  program gondoskodik. Idén először lesz szőlőpréselés és tűzjáték az Alsókapunál. A Hóhér-bástyánál lemezlovasok és zenekarok biztosítják az elmaradhatatlan aláfestést. Versenyezni fognak Kassa város boráért és újdonságként a „jelölteket” meg lehetlesz kóstolni a Citadela Wine pincében egészen szombat estig.

Egy ingajáratot is biztosít a város, mely tíz perces időközönként fog járni a Hóhér-bástya és a Citadella között, hogy a látogatók a lehető legtöbb bort kóstolhassák meg.

A fesztivál két helyen zajlik tehát. A helyszínek kapui csütörtökön és pénteken 16:00-tól 22:00-ig valamint szombaton 14:00-tól 22:00-ig tartanak nyitva.

A belépő 5,50€, ebből 3€ levásárolható, belépőként szolgál minden helyszínre és jár érte egy kassai emlékborospohár. A fesztivál területén kuponokkal lesz lehetőség vásárolni, melyeket 0,50 vagy 1€ értékekben lehetlesz beváltani a kuponbankokban.

Egészségükre!