Európában először Kassa városának adományozott uralkodó címerlevelet. Ez 1369 május 7-én történt (ami azóta a város napja), Nagy Lajos uralkodásának idején. A többiek, mint Bártfa vagy Késmárk csak száz évvel később kaptak ilyen kiváltságot.

A vízszintesen kettéosztott pajzs sárga színű felső mezejében három liliom van, az alsóban négy fehér sáv váltakozik négy pirossal. Kassának ezt követően 133 év lefolyása alatt négy címerlevelet is sikerült szereznie (négy különböző uralkodótól). Egyes uralkodók Nagy Lajos eredeti címerét tovább díszítették és javították, míg 1502-ben el nem nyerte a mai formáját.

Egy igazi címer lovagi jellemzőkkel is rendelkezik. Ilyenek az aranydíszes sisakok (bal és jobb oldalon is), továbbá az úgynevezett sisaktakarók, amelyek a vértezetet a nap sugarai ellen védték. Ezeket az aránylag drága dolgokat talán nem is venni észre a címeren, de a címert tartó angyalt már annál inkább. Így észrevették a kommunisták is, ami miatt hamar el is tüntették onnan. A címerlevelek ebben a korban egy széfben voltak elzárva és állítólag egyenként százezer dollárra biztosították őket. A mérhetetlenül értékes dokumentumok, amelyek ma Kassa város Archívumában vannak, nem elérhetőek a nyilvánosságnak. Másolataik viszont megtekinthetőek a Centrum hotel Slovenská éttermében, a városháza és a Kelet-szlovákiai Múzeum épületén, valamint az Orbán-tornyon és az Orbán harangon is.

2002-ben, befejezésének félévezredes évfordulójának alkalmából egy több mint három méter magas bronz szobrot kapott a Főutcán.