Kassa városa nemcsak a történelmi emlékműveivel és egyedi atmoszférájával büszkélkedhet, hanem a lenyűgöző szökőkútjaival is.

A legvonzóbb szökőkút – a víz és a zene összhangja

A város központjában,a Kassai Nemzeti Színház és a Szent Erzsébet-dóm között található Kassa talán legszebb szökőkútja, melynek nagysága és dallamokra való reagálása minden látogatót elvarázsol. A látványosság különlegességét fokozza, hogy ez a legrégibb zenélő szökőkút Csehszlovákiában; 1986-ban építették és húsz év múlva a felújítási munkálatokat követően nyerte el a mai alakját.

A szökőkút nyáron nem csak a saját zenéjére reagál, hanem minden órában a harangjáték ritmusára is működésbe lép. A repertoárját több mint száz dal alkotja, a harangjátékot 22 harang biztosítja, amelyek a huszonkét városrészt szimbolizálják, összesen majdnem 1,5 tonna súlyúak és fa alakban vannak elhelyezve.Továbbá, a szökőkút nemcsak a harangjáték dallamaira reagál, hanem a Nemzeti Színház elő zenéjére is működésbe lép. A felépítésének szerves része a 750 darab fúvóka, amely a vizet 19 méteres magasságba lövi fel. Az esti órákban a vizuális hatást fokozza a gépi vezérlésű ötféle színű világítás.

Legérdekesebb szökőkút- egyedülálló látványosság halakkal

A Főutcán haladva egy méreteiben kisebb, de annál érdekesebb szökőkút tűnik fel. Az Immaculata szoborcsoport és az alsó városkapu közötti terület valaha a Csermely-patak ága közötti sziget volt. Rajta építették fel a gótikus katedrálist, a Szent Erzsébet-dómot és a színházat is. A 19. században Viczaly József helyi orvos anyagi támogatásának köszönhetően a város ezen a helyen felépítette az első sétányát, amelyet 1907-ben parkká alakították át. A szökőkutat 1994-1995 között építették. A tervezőjének, Árpád Račko-nak köszönhetően a városunk egy másik különlegességgel is büszkélkedhet, mégpedig az úgynevezett csillagjegy szökőkúttal. Ez az egyedüli szökőkút Kassán, amelyben élő halak úsznak. Nyáron a vízben megfigyelhetők japán koi pontyok, akiket télen a Kassai Állatorvosi Egyetem Aqua Terra klubjának diákjai gondoznak. Az Immaculata szoborcsoport mellett található szökőkút a „mágikus“ képességeiről ismert. A kör alakú látványosságon az állatöv összes jegye megtalálható. A mondás szerint, ha valaki a saját csillagjegyét ábrázoló ábrát megsimogatja teljesül a legtitkosabb vágya. Attól függetlenül, hogy igaz-e vagy sem, egy próbát mindenféle képpen megér.

Legmodernebb szökőkút- szemet gyönyörködtető

A Városi Park legnagyobb szökőkútja egyértelműen a város három legszebb szökőkútja közé tartozik. Még 2013-ban az Európa kulturális fővárosa pályázat keretein belül került sor a felújítására, s ezáltal Kassa legmodernebb szökőkútjává vált. A vizet 35 fúvóka lövi fel több méteres magasságba és a négy különböző színű világítótest (piros, zöld, kék, fehér) az esti órákban gyönyörű fényeffekteket képez. A szökőkutat egy speciális szoftver irányítja, amelynek segítségével egyenként állíthatóak a fúvókák, a zene és a világítás. Az egyediségét fokozza az elhelyezése is. A szökőkút nemcsak a szürke hétköznapokban örvend nagy népszerűségnek, hanem olyan események során is, mint az Imaginácie, amikor filmvászonként szolgál és a vízcseppek különböző ábrákat alkotnak.