„…Méltányosan viselkedj akkor is, ha embertársaid méltatlanul viselkednek.”    (Márai Sándor)

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola az idén ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját. Október 16-án és 19-én az intézmény ebből az alkalomból rendezte meg az iskolaév egyik legnagyobb rendezvényét, a III. MáraiFesztet, mely Márai ismert jelmondatában megfogalmazott gondolatsor jegyében zajlott. Kiemelt témája a 20. század 20-as éveinek történelme és az emberi jogok fejlődése volt. A nyílt napok célja az iskolán folyó tanulási lehetőségek ismertetése Kassa magyar közössége és a vidéki magyar anyanyelvű gyerekek körében, illetve az iskola népszerűsítése és vonzerejének növelése, ahogy a magyar tannyelvű oktatás presztízsének emelése is volt. A fesztiválra az iskola meghívott minden érdeklődőt, diákot, szülőt, volt kollégát és iskolabarátot, akik betekintést nyerhettek az iskolában folyó oktató- nevelő munkába. A két napot felölelő rendezvénysorozat számos programot kínált. Pénteken a kassai, hétfőn pedig a vidéki látogatók csemegézhettek mind a tudományos illetve a művészeti tárgyú élménypedagógiai foglalkozásokon, melyeken ismét az intézmény minden pedagógusa és diákja részt vett, a kis alsósoktól egészen a gimnazistákig.

A 20-as évek a nagy változások időszaka volt. Megjelentek az autók, változott az emberek életfilozófiája, amihez idomult az öltözékük is. Az alsó tagozat a kézműves foglalkozásai is erre a tényre utaltak, így az elsősök és a meghívott óvodások papírkartonból autót gyártottak, máshol a nagyobbak kollázs technikával ruhát terveztek próbababáikra, a következő helyszínen pedig agyagoztak. Felüdülésként a hagyományőrző csoport falusi fonóba invitálta a látogatókat, ahol a szövés, fonás mellett még népdalokat és néptáncot is tanultak.

A felső tagozat és a gimnazisták tevékenységét hét kreatív helyszínen lehetett megtekinteni, ami szintén a 20-as évek meghatározó eseményeit tükrözte.

A 8., 9. évfolyam és a gimnázium 3. osztályos diákjai jóvoltából a Nyugat szerkesztősége elevenedett meg, amit a terem előtti hirdetőoszlop is elárult. Az érdeklődők figyelmét már a rikkancsok  felkeltették, akik a tehetséges márais diákok költeményeivel teli Bojler című iskola újság legfrissebb számát kínálták. A szerkesztőségben a „újságírók” ötletes feladatsorral, keresztrejtvénnyel, kirakós játékokkal várták a vendégeket.

Az 1. A osztály diákjai „Út a vadonba’’ címmel egy interaktív kiállítást alkottak meg Kittenberger Kálmán életéről. A sokszor nagyon mostoha körülmények között dolgozó, viszont rendkívül eredményes preparátor rengeteg megpróbáltatását leküzdve sem adta fel célja elérését és így világhírűvé válhatott.

A híres zoológus, Afrika-kutató, író, lapszerkesztő, de első sorban vadász egy afrikai expedíciójának részesei lehettek azok, akik megnézték ezt a kiállítást. A kiállítás nagyon élethűen varázsolta elénk a vadon hangulatát és Kittenberger körülményeit, amit a játékos feladatok még érdekesebbé tettek.

A 4.-sek szenzációs, nem mindennapi produkciójukkal celebeket keltettek életre két napon át, akik hatása mai napig kétségbe vonhatatlan és érezhető a társadalomban, a politikában, vagy a művészetekben. Felvonult Mata Hari – a híres kémnő, Houdini- a szabaduló művész, Coco Chanel – divatdiktátor, Al Capone – az alvilág legkeresettebb bűnözője, Hercule Poirot – Agatha Christie mindig kényesen elegáns magánnyomozója, Marie Curie kétszeres Nobel-díjas tudós, Albert Einstein – a relativitáselmélet atyja, Mahatma Gandhi – India politikai és spirituális vezetője, Charlie Chaplin – a toprongyos csavargó figurájának megteremtője, továbbá Lenin és Hitler is.

A Kakasülőn a gimisek mozizgattak. A 20-as, 30-as évek filmvilágába invitálták a látogatókat, ahol a mozizás élményét még intenzívebbé tette a pattogtatott kukorica rágcsálása.

A művészpalánták egy hangulatos kávéházat rendeztek be a művészetek fellegvárába, a 20-as évek Párizsába, ahol a diákok – mint a kor híres nagyjai: Dali, Picasso, vagy Modigliani – elmerülten alkottak, tanulták a modern törekvéseket, az új stílusirányzatokat. Egyszer csak betoppant Márai, barátjával, Rippl-Rónaival, akik a kávéházban megismerkedtek a művészgéniuszokkal. A diákok és tanáruk frappáns előadása után a vendégek megkapták a lehetőséget, hogy belefesthessenek a „nagyok” alkotásaiba.

A 2.-os diákok jóvoltából a Retro számítógépek világában találta magát a látogató, ahol bemutatták a számítógépek generációit a legelső számítógéptől a legmodernebb robot technológiákig. Az érdeklődők még megtekinthették a muzeális értékű számítógépeket, továbbá megismerkedhettek a számítógépes játékok grafikai fejlődésével, és természetesen ezeket mind ki is próbálhatták.

Az alapiskola 7.-esei „ A kényelmes ember gondolkodni kényszerül”című témából, ami a 20-as, 30-as évek zseniális felfedezőit mutatta be, amelyek között jócskán megakadt magyar tudós is. Ilyenek voltak: Bíró László- a golyóstoll feltalálója, Kandó Kálmán – a  villanymozdony atyja, Galamb József Levente – a FORD T-modell tervezője, vagy Asbóth Oszkár helikopter konstruktőr is.

A III. MáraiFeszten a látogatók minden szekcióban a projektoktatás elemeivel találkoztak, ahol a diákok nemcsak új ismereteket szereztek, hanem egymást tanították is. Megtanultak felépíteni, megtervezni, megvalósítani és megjeleníteni egy adott munkaprogramot.

A látogatók a hét interaktív bemutatón kívül megtekinthették az iskolai könyvtár kiállítását is, melyet az akkori korban munkálkodó írók és költők műveiből készítettek.

A MáraiFeszten a diákok azon túl, hogy a művészetek és a tudományok világában bizonyították jártasságukat, bemutatkoztak a 6.-os, 7.-es és 9.-es fiatal tehetséges tornászok is, akik a tornateremben gyakorlataikkal elkápráztatták a közönséget.

A fesztivál mindkét napján a nagyérdeműt a gimnázium színtársulata, a KGSzT óriási siker kíséretében a Három szegény szabólegény c. mesejátékkal szórakoztatta, amelyet a Thália Színházban adtak elő.

Az ünnepségre meghívást kapott az 35 főt számláló Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Ifjúsági Kórusa is, akik 4 felejthetetlen napot töltöttek Kassán. A hétvégi színes program után hétfőn a zenei műhelyben közös workshopon vettek részt az iskola énekkaraival – a Csengettyűvel és az Ifjúsági Vegyeskórussal. A vidám műhelymunka során – ahol a hangszerek gazdag tára is felsorakozott – a diákok sokat tanultak, tapasztaltak egymástól. A közös munka meghozta gyümölcsét, mert az esti gálaműsoron az énekkarok közösen is felléptek.

A MáraiFeszt kicsúcsosodása az esti gálaműsor volt a Jumbo centrumban, amit megtisztelt jelenlétével Magyarország Kassai Magyar Főkonzulátusának főkonzulja, Szesztay Ádám és Bitay Levente konzul is. Az iskola igazgatónője, Csurkó Éva és Bitay Levente ünnepi beszéde után következhetett a tehetséges diákok seregszemléje. A gálaműsor résztvevői számos kimagasló előadást hoztak magukkal, a közönség változatos műfajú fellépéseknek tapsolhatott: voltak szavalatok, modern tánc, néptánc, énekszámok, hangszeres bemutató. Felléptek iskolánk énekkarai, a Csengettyű és a Kicsinyek Kórusa, majd bemutatkozott a kaposvári vendégkórus is, aki a záró produkcióban a hazaiakkal közösen nagy sikerű kórusmuzsikával fejezték be a gálaműsort.

Ismét nagy sikernek és népszerűségnek örvendett az intézmény III. MáraiFesztje. A vidéki iskolák részéről nagy volt az érdeklődés, több mint 110 diák érkezett a buzitai, szádalmási, tornaljai, rozsnyói, szepsi, vajáni, nagyszelmenci, nagykaposi, nagygéresi, királyhlmeci, bélyi és bodrogszerdahelyi alapiskolákból.

A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola tanárai és diákjai újból nagy élményt szereztek úgy maguknak, mint a látogatóknak is a projektoktatás élményén keresztül. A gálaműsoron előadott színvonalas műsor pedig azt bizonyította, hogy az iskolában lelkes, tehetséges csapat munkálkodik.

 

Tóth Mónika