Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program segítségével megvalósuló (INTERSKILL – a műszaki szakközépiskolák intézményi kapacitásának fejlesztése határon átnyúló együttműködés segítségével) elnevezésű projekt keretén belül iskolánk másodikos mechatronikus tanulói, és néhány másodikos és harmadikos műszaki líceumos diák Miskolcra látogatott 2022. november 9-11. között, ahol partneriskolánk, a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikum vendégei voltak.

Első nap élményfürdőben volt részük a diákoknak a miskolctapolcai barlangfürdőben. Több százezer éves, természet alkotta barlangjáratokban fürödhettek, és élvezhették a vadvíz vízáramának kellemes masszírozását. Megcsodálhatták az Európában egyedülálló természeti képződmény különleges formáit úszás közben.

Másnap délelőtt a diákok ellátogattak a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának legmodernebb műhelyeibe, laboratóriumaiba, megtekintették a legkorszerűbb műszaki és informatikai berendezéseiket. A diákok láthatták, hogy a Gépészmérnöki és Informatikai Kar elkötelezett az ipari igényeknek megfelelő színvonalú oktatási és kutatási tevékenység végzése mellett. Ehhez korszerű és folyamatosan fejlődő laborinfrastruktúrával, széleskörű vállalati kapcsolatrendszerrel rendelkezik.  Délután a partneriskolájukat, a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumot látogatták meg a tanulók, ahol lenyűgöző és nagyon látványos fizikai kísérleteket láttak, majd három csoportra osztva érdekes és nagyon hasznos gépészeti és informatikai információkat szerezve műhelygyakorlatokon vettek részt.

A kassai Ipariban nagyon fontosnak tartják a legújabb gépészeti, mechatronikai, informatikai újdonságok megismerését akár a partner- és testvériskolák segítségével is. Este a miskolci kulturális életben kóstolt bele az ifjúság. A Miskolci Nemzeti Színházban Georges Feydeau egyik legpikánsabb és legszórakoztatóbb művét, a Bolha a fülbe című vígjátékát tekintették meg. Garantált volt a röhögőgörcs, hisz, ha van egy ember, akiből kettő van, akik külsőleg teljesen egyformák, de élethelyzetüket tekintve a lehető legtávolabb vannak egymástól, az komikus helyzeteket szül. Az egyikük egy biztosító társaság igazgatója, a másik pedig egy alkoholista, kisegítő alkalmazott egy kuplerájban. Az utolsó nap Herman Ottó Múzeumba jártak a diákok, ahol egy 185 millió éves időutazásban vettek részt, és a dinók világába csöppentünk vissza. A diákok gazdag élményekkel és sok hasznos információval tértek haza. A program kísérő pedagógusai Kovács Andrea tanárnő és Rigó Gyula tanár úr voltak.

R. Gy.