A Thália Színház Márai Stúdiójában tartotta meg tegnap este tisztújító közgyűlését a Kassai Magyarok Fóruma civil szervezet, melyet 2011 novemberében a szintén ezen a helyen megtartott alakuló ülésen hoztak létre.

Hanesz Zoltán elnöki beszámolójában tevékenységük egyik leghasznosabb részeként azt emelte ki, hogy négyszer sikerült megjelentetniük a Kassai Kaleidoszkóp alkalmi kiadványt, melyben teret biztosítottak a kassai magyar civil szervezeteknek és intézményeknek a bemutatkozásra. Erre már csak azért is szükség volt, mert a negyedmilliós nagyvárosban a magát magyar nemzetiségűnek valló hat és félezer magyar eléggé szétszórtan él a különböző lakótelepeken, és nincs tájékoztatva a történésekről. Hogy a szervezetek a rendezvényeiket most már összehangolhatják és ezek időpontját, tartalmi leírását is megjelentethetik, ehhez az Ami Kassa hírportál és a Kassai Holmi honlap biztosít felületet. Mind ezen túl fontos volt a Civil Kurázsi 2013 címen megrendezett konferencia, melyen az önkormányzatiság fogalmát próbálták meg átértelmezni. A kölcsönös tájékoztatást, az együttműködést erősítette a Kassai kerekasztal egyeztető fórum létrehozása is 2014-ben, melyen minden jelentős kassai magyar szervezet képviseltette magát. A szervezőket ez a találkozó is megerősítette abban a hitükben, hogy a kassai magyar közösségeket érintő kulcsfontosságú kérdésekben milyen nagy szükség van a disputáló közbeszéd kialakítására, a generációk közötti információk és tapasztalatok átadására.

Kollár Péter
Kollár Péter

A vitában egyebek mellett a fiatalok helyzetbe hozásáról, a nyugdíjasok találkozási helyének biztosításáról, a sajtóról, egy magyar ház megnyitásának a szükségességéről is szó volt.
A Kassai Magyarok Fórumának közgyűlését megtisztelte jelenlétével Szesztay Ádám, az új kassai magyar főkonzul, de nem szólalt fel.
A Kassai Magyarok Fóruma tisztújító közgyűlésén az is kiderült, hogy a szervezetet megalapító elnökségi tagok közül Havasi Péter, Halász György, Szaszák György, Kolár Péter, Balassa Zoltán, Marsovszky Miklós, Kekeňák Szilvia a továbbiakban lemondanak tisztségükről. A közgyűlés a hét tagú új elnökségbe: Soltész Zsoltot, Czabán Máriát, Hanesz Zoltánt, Mátyás Flóriánt, Pandy Ritát, Bíró Szilviát és Gergely Papp Adriannát választotta.

/-szák/