„ Felvidéken a kelet-szlovákia magyarok egy kicsit elhanyagoltnak érezték magukat, ezért vagyok most itt – nyilatkozta portálunknak Potápi Árpád János a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, aki munkatársaival együtt tegnap Szepsiben, Királyhelmecen, majd koraeste Kassán tárgyalt a magyar szervezetek vezetőivel. Portálunknak a találkozások után nyilatkozott.

Államtitkár úr mindnyájunknak már a 2015-ös esztendő új kihívásaival kell szembe néznünk, de januárban még aktuális a kérdés, hogy nemzetpolitikai szempontból mit tart a múlt esztendő legfontosabb eredményének?

2014 a választások éve volt az egész Kárpát-medencében. Számunkra az egyik legbiztatóbb jel, hogy a magyarság politikai pozícióit a Kárpát-medencében meg tudta őrizni, sőt sok esetben meg is erősítette. Külön pozitív dolog, hogy a magyarországi parlamenti választásokba most már a határon túli magyar állampolgárok is bekapcsolódhattak és éltek is ezzel a lehetőséggel. Ezek a szavazatok egy listás képviselő megválasztásához járultak hozzá, aminek értékét növeli, hogy akár nekik köszönhetjük a mostani kormánypárt kétharmados eredményét.

A nemzetstratégia a kelet-szlovákiai magyarságra is vonatkozik
Potápi Árpád János a Magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára

Mi adta az aktualitását első kelet-szlovákiai útjának?

Már augusztus óta szervezzük ezt az utat, de különböző események szóltak közbe, ezért csak most jöhettem. Az itteni emberek kicsit elhanyagoltnak érzik magukat – ez itt Kassán is elhangzott. Nos, azért jöttük: lássák, hogy ez nem így van. A magyar kormány erre a térségre is oda figyel. Örülök, hogy a fórumunkra mind Szepsiben, mind Királyhelmecen és Kassán is sokan eljöttek. Megtapasztaltam, hogy az itteni magyar közösségnek nem csak múltja és jelene van, a jövőjét is meg tudja szervezni, meg tudja fogalmazni a célrendszert. Akik ezt a megfogalmazott célrendszert beterjesztik hozzánk, azoknak segítséget nyújtunk ezek megvalósításához.

Beszámolhat-e már konkrét eredményekről is?

Királyhelmecen a magyar kormány támogatásával létrejött egy gazdaságfejlesztési központ. Reméljük, hogy ide olyan irodák, vállalkozások költöznek be, melyek az ottani magyarság életének jobbrafordulását fogják segíteni gazdasági szempontból. Úgy tűnik, hogy Szepsiben is sikerül fel tennünk az i-re a pontot, rövidesen megkezdődhet egy új iskola felépítése. Itt Kassán egy magyar kulturális központ, más szóval egy magyar ház létrehozására van szükség. Jó lenne továbbá, ha az MTVA nyitna egy kassai stúdiót, ami a kelet-szlovákiai magyarság szempontjából és a mi nézetünk szerint is nagyon fontos lenne.

Nemzetpolitikai szempontból mi lesz a 2015-os év kiemelten fontos eseménye?

Az idei év a szakképzés éve lesz, tehát tematikai szempontból ez a legfontosabb. Nagyon szeretnénk, ha a Kárpát-medence szakképző intézményeinek a munkáit össze tudnánk hangolni. Egy ösztöndíj-rendszert alakítunk ki azzal a céllal, hogy azok a gyerekek, akik ilyen iskolába járnak, ne csak Magyarországon, Erdélyben vagy a Felvidéken tanuljanak, hanem egymáshoz is el tudjanak látogatni. Töltsenek el, vegyenek részt egy-egy hónapot az ottani szakoktatásban is. Szeretnénk egy további ösztöndíj-pályázatot kiírni annak érdekében is, hogy a szórvány magyarsághoz magyar fiatalok mehessenek el, akik azok közösségi életének szervezésébe kapcsolódnak be, hasonlóan, minta az a Körösi Csoma Sándor program révén a diaszpóra magyarság körében már elértünk és jó tapasztalatokat hozott.

Köszönöm a válaszait.
Szaszák György