2014-ben a kassai kerületi önkormányzat 270 000 €-val támogatta a központi ügyfélfogadó irodák kialakítását (Kancelária prvého kontaktu) Kassa, Rozsnyó, Nagymihály, Igló, Korompa, Gálszécs, Királyhelmec, Nagykapos és Szobránc városában. A Kassai kerületben így összesen 21 tanácsadó központ várja azokat a lakosokat, akik segítségre szorulnak.

,,A tanácsadók ingyenes segítséget nyújtanak a rászorulóknak. Elmondják, hogyan találjanak megoldást problémáikra, hogyan szerezzék vissza elveszett hitüket és emeljék életvitelük minőségét. Megtanítják őket arra, milye módon keressék és fogadják el a segítséget, hogy aztán reményekkel telve nézhessenek a jövő felé,“ – mondja Zuzana Jusková, a szociális és egészségügyi osztály vezetője.

Ingyenes tanácsadás

A szaktanácsadást az veheti igénybe, akinek nincs kihez segítségért fordulnia, családon belüli gondokkal vagy különböző egészségügyi problémákkal küzd, illetve valamilyen függőségben szenved. A tanácsadó központok olyanoknak is segítséget nyújtanak akiknek nincs tető a fejük fölött, vagy esetleg csak arra van szükségük, hogy meghallgassák őket.

 ,,Munkatársaink a községi hivatalok alkalmazottaival ismertetik, hogyan járjanak el a lakosok számára való szociális szolgáltatások biztosításánál és kiértékelésénél. Meghallgatjuk ügyfeleink panaszait az étkeztetéssel és más ügyekkel kapcsolatban, továbbá azokat a panaszokat is, amelyek a községi hivatalnokok hozzáállást érinti, akik sok esetben nem tudják vagy nem hajlandóak biztosítani a lakosok számára a szociális szolgáltatásokat. Ügyfeleinket a kompenzációs támogatásokról is informáljuk, “ – teszi hozzá az osztályvezető.

A lakosok a szakképzett tanácsadók szolgáltatásait személyesen, telefonon vagy e-mailen keresztül is igénybe vehetik. A központi ügyfélfogadó irodát november végéig összesen 1499-en vették igénybe.

„A névtelen kérdőívek segítségével megtudhatjuk, hogyan teljesítették a lakosok elvárásait, illetve képet kapunk a javaslataikról is,“ – mondja Zuzana Jusková.

A Kassai kerület szaktanácsadóinak listája megtalálható az interneten és a szórólapokon is. A központi ügyfélfogadó iroda a Kassai kerületi hivatal földszintjén található. További elérhetőségek: 055/72 68 289, e-mail: kpk.socialne@vucke.sk.
Nyitvatartási idő: hétfőn, kedden és csütörtökön 7.30-tól 15.30-ig, szerdán 7.30-tól 16.30-ig és pénteken 7.30-tól 14.30-ig.

(illusztrált fotó)