A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában minden éven megemlékeznek a költészet napjáról, amely köztudomásúan József Attila születésnapja, de a máraisok számára dupla ünnep, mert az intézmény névadója is pontosan ezen a napon született.

 Az alsó tagozat  diákjai a járványügyi helyzet miatt csak külön- külön, osztályonként emlékeztek meg a vers ünnepéről. Beszélgettek József Attila mozgalmas életútjáról, munkásságáról, és a költészet napjának jelentőségéről.

A gyerekek ízelítőül gyermekverseket hallgattak klasszikus és kortárs költőktől, többek között József Attilától, Móra Ferenctől, Varró Dánieltől, Lackfi Jánostól, Romhányi Józseftől. 

A kisdiákok közül nagyon sokan felelevenítették és elszavalták azokat a verseket, melyeket ezidáig tanultak. A másodikosok költeményeket függesztettek ki a folyosóra, az udvarra és az étkezőbe. Azok, akik ihletet kaptak, még versfaragással is megpróbálkoztak. Nagy sikert arattak a különböző megzenésített versek, és rövid időn belül a legtöbb alsós már kívülről fújta József Attila Altatóját. Nem kisebb népszerűségre tett szert a költő Kertész leszek című verse sem. Később megzenésítve is hallgatták Koncz Zsuzsa előadásában a fülbemászó dallamokat.

A költészet napját mindannyian közös versmondással és a versek illusztrálásával fejezték be.

TM