A harmadik világból az Európai Unió országaiba érkező olcsó acéláru értékesítési gondok elé állította az itteni acélműveket, köztük az amerikai tulajdonban, levő tizenkétezer embernek munkát adó kassai U.S.Steelt is. A vállalat vezetősége a szakszervezettel megegyezve májusban elrendelte a csökkentett munkahét bevezetését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dolgozók az otthon töltött napra a munkabérük 70 százalékát kapják meg.

Az egyezség csak egy hónapra szólt, de minden valószínűség szerint kénytelenek lesznek ezt a gyakorlatot meghosszabbítani, vagy más intézkedéseket foganatosítani. A kialakult helyzet súlyosságát az is jelzi, hogy Peter Žiga, Szlovákia gazdasági minisztere e hét elején feladatának érezte felkeresni a kassai acélmű elnökét. James E. Bruno elmondta a miniszternek, hogy mindent megtesznek azért, hogy a foglalkoztatottság szintjét megtartsák, de be kell látni, hogy az acélszektor piacán a helyzet napról napra rosszabbodik, az első negyedév mérlege is nagyon rossz volt és egyelőre az év további részére vonatkozóan sem látnak olyan makroindikátorokat, amelyek jelentős javulást hoznának, de napi rendszerességgel figyelik a piac alakulását és ennek törvényszerűségeire alapozva hozzák meg stratégiai döntéseiket. A U.S.Steel elnöke arra is felhívta a miniszter figyelmét, hogy az unió országaiba piacilag nem egyenlő feltételek mellett sok acél kerül be az úgynevezett harmadik országokból, ami hátrányos helyzetbe hozza a kassai acélművet.

Peter Žiga gazdasági miniszter a sajtónak nyilatkozva azt fejtette ki, hogy a kormány keresi annak a lehetőségét, hogy a tízezernél több embert foglalkoztató vállatokat- mint amilyen a U.S.Steel vagy például a Volkswagen – jogilag stratégiailag fontos munkaadónak nyilváníthassa és segíthesse a munkahelyek megtartásában.

/sz/