„A mese örök. A mese pedig azért örök, mert a közönsége is örök. Amíg gyerekek vannak, addig mese is lesz” /Csukás István/

Ki ne ismerné Benedek Elek, a nagy mesemondó nevét, akinek csodálatos meséin generációk nőttek fel! Az író születésnapját, amelyet a Magyar Olvasótársaság 2005 óta a Magyar Népmese Napjává nyilvánított, mint minden éven, megünnepeltek a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola alsós diákjai. A járványügyi helyzetre való tekintettel a megemlékezés az idén nem közösen, hanem rendhagyó módon minden osztályban külön-külön zajlott. A pedagógusok a nap folyamán vidám programokat – ötletes vetélkedőket, meseolvasást, interaktív játékokat szerveztek a gyerekeknek.

Az elsősök mese-kvízt rendeztek és a hallott mese alapján leporellót készítettek. A két második osztály egy-egy mesét dramatizált, majd ezeket illusztrálták. Sokan kép alapján tündérmeséket találtak ki, amiket el is kellett mesélniük. A kicsik azonosultak a szereplőkkel – velük együtt élték át a veszélyt, az izgalmakat, örömöket. A gyerekek nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal kapcsolódtak be minden foglalkozásba és játékba. Emlékül „mesevirág” jutalmat kaptak. Ha csak egy kicsit is sikerült a gyerekek érdeklődését a mesékre irányítani, akkor Benedek Elekkel együtt örülhetünk: sikeres volt ez a nap. Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát örököltünk, mesebeli kincseket – nem hagyjuk ezt elkallódni!
TM