Már három hónap telt el az Obchodná utca 16-os szám alatti tragikus gázrobbanás óta. A bejáratban, amelyben még mindig nincs teljesen bekötve az áram, két család lakik, míg a többiek fokozatosan teszik lakhatóvá otthonaikat.

szerkesztő: Filip Orsolya

Az április 8-ai gázrobbanást követően mind a 16 lakást érte valamilyen károsodás, amelyet maga a robbanás, illetve az azt követő tűz és az annak eloltására használt víz számlájára lehet írni. Az elhunyt Ľudovít Deleman negyedik emeleti lakásában, ahol a gázrobbanás történt, jelenleg csak a puszta falak állnak.

A Hlavatý család szemben lévő lakásából mindent el kellett távolítani, míg az alattuk levő lakást a tűz oltásánál felhasznált víz tette tönkre. A család jelenleg a feleség nagyszüleinek peresi házában lakik. Egyetlen egy szobájuk van, de azért is hálásak. A teljes lakást fel kellett újítaniuk, az eredeti berendezés csupán 10%-a maradt ép. „Erre az ember az egész életében emlékezni fog. Sokkolt minket, amikor a bejárati ajtónk a nappaliba repült. Csak nagyon nehezen tudtuk feldolgozni a tragédiát, de minél közelebb van a felújítási munkálatok vége, annál jobban érezzük magunkat. Augusztusban már visszaköltözhetünk. – nyilatkozta Ondrej Hlavatý. Aggasztja viszont a biztosítóval való soha véget nem érő huzakodás, akik állandóan több információt kérnek.

A másik bejárat lakói közül Sedláčková asszony férjével Dušannal jelenleg egy Vojenská utcai átmeneti lakásban lakik, amelyet a város kínált fel számukra. Átmeneti lakásban lakik a hetedik emeleti szomszédja is, aki viszont a felkínált lakást kifogásolható állapotúnak ítélte meg, ahol a gyerekei nagyon rosszul érezték magukat. Így most a másik bejáratban lakik, mivel elmondása szerint, inkább fizet többet, csak a gyerekeknek legyen jó.

A Sáblík nevezetű nyugdíjas pár Morvaországban lakik a lányuknál. A többi család, kettő kivételével, akik a jelenleg folytatott rekonstruáló munkálatok ellenére is a lakásaikban laknak, a városban levő rokonaiknál lakik.

Az első és második emeleten lakó említett két család már a tragédia után egy héttel visszaköltözött. A bejáratban üzemelt a víz- és a gázellátás, illetve a harmadik emeletig áram is volt.

„A férjemmel egészen a múlthétig, a felújítási munkálatok megkezdéséig a hatodik emeleti lakásunkban laktunk. Eléggé komplikált volt, viszont a maga módján romantikus is. Mivel a lakásban nem volt áram, este az erkélyen ülve a csillagokat néztük. A legjobban a hűtő és a mosógép hiányzott.” – mondta J. Sedláčková.

Elmondása alapján az épület lakosai hálásak minden adományért, amelyet a közös számlára kaptak. A legtöbb adomány az egyházi szervezettektől érkezett. „Több mint 10 ezer eurót sikerült így összegyűjteni. Az összeg a főként kisgyermekes családok, illetve az idősebbek körében lesz szétosztva. Szeretnénk megköszönni a város segítségét is, amely minden családot 150 euróval támogatott. Ezzel együtt a városrész is segített rajtunk, a környék rendbetételével, főként az üvegtörmelékek eltávolításával. Valamint azt is nagyra értékeljük, hogy elhelyeztek itt egy nagy űrtartalmú konténert, így nem kell külön elszállítanunk a szemetet.” – magyarázza az önkormányzat elnöke, aki ezáltal arra szeretné kérni a szomszéd épületek lakosait, hogy legyenek toleránsak a felújítási munkálatokkal járó zajok iránt.

A lakóház a Spravis cég üzemeltetése alatt áll. A cég ügyvezető igazgatónője, Silvia Bačová azt állítja, hogy ilyen esetekre egyetlen üzemeltető sem tud előre felkészülni. A lakóház teljes felújításának még tél előtt el kell készülnie, az utolsó fázist az új lift üzembe helyezése fogja majd jelenteni.

A felújítási munkálatok becsült értéke 250-től 300 ezer euróig mozog. „A lakóház jól be volt biztosítva. Viszont annak ellenére, hogy hónapok teltek el, még a mai napig nem tisztázott, mennyi mindent fog a biztosító megtéríteni.” – magyarázza az üzemeltető.

Aki szeretne segíteni a károsult családokon, a következő számlászámra küldött adományokkal még megteheti: SK67 0900 0000 0051 4364 7576 – A budujeme znovu Obchodnú 16.

Forrás: Košice: dnes

Borítókép: Veronika Janušková