Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban hallani az egyhasználatos műanyagok ártalmasságáról. A műanyag szívószálak és a reklámtáskák betiltása mellett saját magunk is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

szerkesztő: Filip Orsolya

Városunkban is található néhány olyan üzlet, amelyekből saját magunk által hozott edényekben, illetve tárolókban vihetjük el a megvásárolt árut, műanyag csomagolások helyett.

 

Vissza a mérlegekhez

Az idén nyílt Na Kôpke névre keresztelt csomagolásmentes üzlet az első a maga nemében a városban. Tulajdonosa, Alexandra Varšová az üzlet megnyitásának ötletére külföldi utazásai alatt szerzett inspirációt. Az úgynevezett „zero waste” (hulladékmentes) életvitelt egy barátnője által fedezte fel, és nem kellett hozzá sok idő, ő is átvette.

Az üzletben jelenleg fűszerek, olajok, hüvelyesek, mogyoró-és diófélék, rizs, lisztkeverékek, aszaltgyümölcsök, valamint gluténmentes tészták kaphatóak, de a jövőben tervezik a kínálat bővítését. Az árut mérlegeken mérik ki számunkra és természetesen bankkártyával is fizethetünk, továbbá online elérhető listát is biztosítanak a kínált áruról.

Cím: Park Angelinum 13, weboldal: www.nakopke.sk

Drogéria kicsit másképp

Az élelmiszerek csomagolásai mellett a higiénia megőrzésére szánt termékek is nagy veszélyforrást jelentenek földünk számára. Elég csak szétnézni a fürdőszobánkban és láthatjuk a tömérdek műanyag tusfürdős, samponos, mosószeres, tisztítószeres stb. flakont. Ezen kívül a műanyag manuális fogkefék sem tartoznak a leggyorsabban lebomló hulladékok közé, de szerencsére ma már bambuszból készültet is vásárolhatunk.

Ennek a problémának a megoldására született meg a csapolt drogéria ötlete, amely árulkodó neve miatt nem is szorul külön magyarázatra – egyszerűen csak fogjuk a már otthon meglevő flakonjainkat vagy üvegeinket és az üzletben megtöltjük őket. Itt szintén mérlegen mérik az üvegek tartalmát, így tényleg annyiért fizetünk, amennyit el is viszünk.

Cím: Ekologická čapovaná drogéria: Alžbetina 9,  Biotrend: Átrium Optima bevásárlóközpont

Néhány tipp a környezettudatos életmódhoz:

  • gyümölcs, zöldség, illetve pékáru vásárlásánál a műanyag zacskó helyett használjunk vászonzsákokat
  • az élelmiszerek további tárolására alufólia és műanyag bevonók helyett használjunk méhviaszból készült kendőt
  • vendéglátóhelyeken utasítsuk el a műanyag szívószálat, ha nem fogyasztjuk el helyben az ételt, vigyünk saját ételhordó dobozt
  • a háztartásban keletkezett biohulladékokat lehetőség szerint komposztáljuk, a többit pedig mindig a kijelölt tárolókba helyezzük
  • ne halmozzuk őrült módjára a ruházati cikkeket
  • hordjunk magunknál saját termoszt vagy kulacsot, amit könnyen újratölthetünk, kerülve ezzel az egyhasználatos műanyag italpalackok vásárlását

Borítókép: Košice: dnes – Na kôpke