Kassa megye önkormányzata kerékpárutak kiépítését tervezi a közeljövőben – erre a célra 2,3 millió eurót különítettek el a költségvetésből.

„Ezentúl intenzívebben fogunk foglalkozni ezzel a témával. Ez magába foglalja az egyes területek tulajdonjogainak rendezését, a tervdokumentációk beszerzését és magukat az építési munkálatokat is.”

nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

Elmondása szerint a megye eddig inkább csak afféle koordinátorként működött ezen a területen, míg az igazi munka a városokra és a községekre hárult. Ez a felosztás azonban nem bizonyult effektívnek, tekintve, hogy a települések nem rendelkeznek a szükséges pénzforrásokkal.

Jelenleg a Šírava víztározó környéken húzódó kerékpárút egy részének tervdokumentációs eljárása van folyamatban, amely a zempléni szakaszt hivatott befejezni. Emellett a hernádszentistváni szakasz tervdokumentációjának beszerzése is tervben van, amelynek elkészültével Kassa városa rákapcsolódhat az EuroVelo nemzetközi hálózatára.

„Ezen kívül megkezdjük a Kassa és Eperjes közötti kerékpárút kiépítésének tervezését is, de ugyanígy foglalkozunk a Rozsnyó és Krasznahorkaváralja között húzódó, valamint az Iglóból a Szlovák Paradicsomba vezető szakasszal is.”

magyarázza Trnka. Majd végezetül hozzátette, reméli, hogy egy vagy két éven belül már látható eredményekkel fognak tudni szolgálni.

Forrás: Korzár