Kassa megye Kulturális központja kiépítésének céljából az önkormányzat egy csaknem 18 millió eurós szerződést írt alá a kulturális minisztériummal. Az Integrált regionális operatív programból származó pénzforrást a Strojárenská utcán lévő volt dohánygyár területének átalakításába fogják fektetni. Itt található meg ugyanis Szlovákia legnagyobb független kulturális központja, a Tabačka Kulturfabrik.

„Örülök, hogy a felhívás hosszadalmas előkészületeinek ellenére végül is sikerült megkötnünk a szerződést, így Kassa megyének lehetősége nyílik az Integrált regionális operatív programból származó pénzforrás felhasználására. Az összes, 6 támogatott projekt közül Kassa megye kapja a legnagyobb részt, csaknem 18 millió eurót. A Kreatív központ egy lehetőség a keletiek és kreatív ipar számára, amely a megyénkben erős gyökerekkel rendelkezik. Legfőképpen a járvány idején, amely a művészetet és a kultúrát is súlyosan érintette.” – nyilatkozta Rastislav Trnka megyeelnök.

A felhívás feltételei alapján a pénzforrások 2021-től 2023-ig állnak rendelkezésre. Kassa megye Kreatív központjának előkészített projektje magába foglalja a már létező épületekbe, illetve innovációs technológiákba való beruházásokat, valamint a tanfolyamokra, illetve az egyéni tanácsadásokra való kiadásokat is. A központban sor kerül majd a művészeti és kreatív szakok diákjainak, illetve abszolvenseinek, a kreatív dolgozók, a művészek, a szabadfoglalkozásúak, illetve a kreatív és kulturális övezetben tevékenykedő vállalkozók és más szakemberek alkotói potenciáljának fejlesztésére.

Emellett létesítenek még nyitott kreatív műhelyeket és innovációs stúdiókat is, amelyeknek elsődleges fókuszában a media art, a dizájn, valamint az előadó- és vizuális művészet, a mesterségek és kulturális örökségek fognak állni. Részei lesznek vállalkozást támogató programok (inkubátorházak és co-working, helyiségek és berendezések bérbeadása), illetve az együttműködést és a hálózatépítést támogató programok is. Nem utolsósorban olyan aktivitások is, amelyek növelik a kreatív alkotások iránti keresletet.

A kulturális minisztérium egy országos hálózatot szeretne létesíteni hasonló kreatív központokból olyan városokban, mint Besztercebánya, Pozsony, Nyitra, Trencsén és Nagyszombat. Ezek a kelettől nyugatig húzódó régiókban tered adnak majd a kulturális és kreatív ipar fejlődésének, lehetőségeket biztosítanak a kezdő vállalkozóknak, a kreatív és művészeti iskolákat végzetteknek és ezzel együtt a tehetséggondozással is fognak foglalkozni. Emellett összekötik a felsőoktatást és a non-profit szervezeteket is. A hat kreatív központ létrehozására összesen 74,3 millió euró áll rendelkezésre uniós forrásokból. Ezekből jelenleg négy szerződés van készen.