Hagyományosan, ismét Kassán, Márai városában zajlott a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd országos döntője, amely április 10-12 között került megrendezésre. Az országos mozgalommá vált versenynek immár huszonöt éve a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola ad otthont. A megmérettetés első napja a versenyzők regisztrációjáról és elszállásolásáról szólt. A megnyitóra másnap 9 órakor került sor az iskola tornatermében, amely a Kekeňák Szilvia és Ferencei Andrea által vezetett Leánykar és a Csengettyű kórusok fellépésével kezdődött. Először az intézmény igazgatója Mgr. Csurkó Éva köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, hogy az iskola kiemelt feladatának tekinti az anyanyelvi nevelés fejlesztését és egyben megtiszteltetésnek veszi, hogy újra az iskola láthatja el a házigazda szerepét. Majd átadta a szót Mgr. Ádám Anikónak, a verseny koordinátorának, aki köszöntötte a résztvevőket és a meghívott vendégeket – Magyarország Kassai Főkonzulátusának első beosztott konzulját, Gris Emese Diánát, az Oktatási, Kutatási, Fejlesztési és Ifjúsági Minisztérium Nemzetiségi és Inkluzív Oktatás Főosztályának főigazgatóját, Petőcz Kálmánt, Kocskovics Gabriella hivatali főtanácsos asszonyt, valamint a szülői szövetség elnökét, Reitzner Henriket. Majd Petőcz Kálmánt is köszöntötte az egybegyűlteket, ezt követően a verseny országos szakmai bizottságának elnöke és a Nemzeti Oktatási és Ifjúsági Intézet munkatársa, PaedDr. Ledneczky Gyöngyi tartotta meg ünnepi beszédét, majd bemutatta az egyes kategóriákat elbíráló zsűrit. A verseny országos szakmai bizottságának elnöke és a Nemzeti Oktatási és Ifjúsági Intézet munkatársa, PaedDr. Ledneczky Gyöngyi, PhD.


I.kategória: PaedDr. Tímár Lívia, PaedDr. Hrbáček Magdaléna, PhD. ,Mgr. Gablyasz Borsos Kornélia
II. kategória: doc. PhDr. Kozmács István, PhD. prof. Vančo Ildikó, PhD.  dr.habil. PaedDr. Bárczi Zsófia, PhD.
III. – IV. kategória: Mgr. Bolemant Liliana, PhD. doc. Simon Szabolcs, PhD. doc. Vörös Ottó, CSc.

Négy kategóriában 54 versenyző mérte össze tudását. A verseny maga három részből állt. A döntő első részében a versenyzők felolvasták a magukkal hozott szabadon választott szöveget, amelyet a kötelező szöveg felolvasása követett. A küzdelem legnehezebb része a harmadik forduló, a szövegalkotás volt, ahol a versenyzőknek a zsűri által meghatározott témákból kellett kiválasztaniuk egyet, majd rövid felkészülés után 3 percben előadni azt.


A versenyt követően a zsűri szakmai értékelése következett, eközben a Sátoraljaújhely múzeumából múzeompedagógusok érdekes foglalkozásokat tartottak az írás történelméről, majd forradalmi nyomozásba kezdtek a márc. 15 – i eseményekkel kapcsolatban. Este a vendégek a Márai Stúdióban a „Félőlény” című mesejátékot nézték meg a gimnázium KGSZT diákszínpadának előadásában.

A verseny eredménye:
I. kategória:

 1. Kovács Szabina, Szenczi Molnár Albert AI Szenc, /felk. Mgr. Matus Mónika/
 2. Szőke Bence, Tompa M. AI Rimaszombat, /felk. Mgr. Mács Zsuzsa/
 3. Kovács Adél, Eötvös Utcai AI Komárom, /felk. Mgr. Hanzsér Tímea

II. kategória:

 1. Kovács Dorothea, Gregorovits Lipót MTNyA Jóka, /tanára Mgr. Takács Szilvia/
 2. Rosenfelder Lilianna, Márai S. MTNYG és AI Kassa, /tanára Mgr. Ádám Anikó/
 3. Demo Leonard, Czuczor Gergely AI, Érsekújvár, /tanára Mgr. Benyovszky Ágnes/

III. kategória:

 1. Ádám Eszter, Márai S. MTNy G és AI Kassa, /tanára PaedDr. Bodon Andrea
 2. Bajcsi Boglárka, Selye János Gimnázium Komárom /tanára Spátay Adriana/
 3. Horváth Sofia Zina, Vámbéry Ármin MTNy Gimnázium Dunaszerdahely /tanára Mgr.Soóky Ágota/

IV. kategória: 

 1. Otyepka Nikolett, Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola Komárom Tanára: Mgr. Kolek János
 2. Lovas Inez, Szabó Gy. Közös Igazgatású Szakközépiskola, Dunaszerdahely /tanára: Nagy Ernest/
 3. Boros Szabolcs, Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskola, Karva,/tanára: Mgr. Péntek Dorina/

Az ünnepélyes díjkiosztó gálát Mártha Csongor szavalata nyitotta meg, majd Petőcz Kálmán és Ledneczky Gyöngyi foglalta össze észrevételeit, tapasztalatait és élményeit a versenyről. A díjak kiosztása után Csurkó Éva, a Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola igazgatója köszönetet mondott a zsűri munkájáért, a minisztériumi hivatalnokoknak is megköszönte  a látogatásukat, hogy támogatták a versenyt. Végezetül díszoklevelet adott át Vörös Ottónak, a legidősebb és szakmailag is a legtapasztaltabb zsűritagnak, hisz a verseny kezdete óta tagja a szakmai zsűrinek.