A Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem idén májusban kezdte meg a Botanikus kert felújítását. A felújítási munkálatok a járvány és az építőanyagok árának drágulása ellenére is a tervek szerint haladnak. Az egyetem szóvivője, Tomáš Zavatčan a sajtónak megerősítette, hogy a csaknem egymillió eurós költségű felújítással jövő év májusának végéig kellene végezniük.

„Az építési munkálatok magukba foglalják az épületek külsejének és a tetők szigetelését, az ajtók és ablakok cseréjét, a már meglévő központi fűtési rendszer hidraulikus kiegyensúlyozását, a villámhárító és a külső megvilágítás cseréjét, valamint egy akadálymentes bejárat kiépítését.” – részletezte Zavatčan.

Hozzátette továbbá, hogy a bejáratot illetve más újdonságok is várják majd a látogatókat – egy ellenőrzött központi beléptető rendszer, amely a terület információs hálózatára lesz rácsatlakoztatva. Emellett tekintettel lesznek a mozgáskorlátozott látogatók igényeire és a hall pedig multifunkciós területként üzemelve egy büfének is helyet fog adni.

A botanikus kert jelenleg OTP-rezsimben (oltottak, teszteltek, covidon átestettek számára) üzemel, a munkálatok pedig semmilyen korlátozást sem jelentenek a látogatók számára. Egy ideiglenes bejárat áll a rendelkezésükre, emellett pedig az üvegházak és a kinti területek naponta 9-től 15 óráig vannak nyitva.

„Az állandó kiállítások mellett a látogatók rendelkezésre áll a nemrég megnyitott Dendrológiai tanösvény is – találhatunk itt kültéri fitnesz felszereléseket, csúszdát, mászókát és gyerekek számára kialakított kötélpályát is. Ezzel együtt egy olyan egyedülálló attrakción is dolgozunk, amely a megvilágítás és hangtechnika segítségével, smart programokkal tarkított esti bemutatók megrendezésére nyújt lehetőséget az üvegházakban.” – tette hozzá az egyetem szóvivője.

Forrás: kosiceonline.sk