Az ország többi kórházához hasonlóan a kassai L.Pasteur Egyetemi Kórházban is kénytelenek elhalasztani néhány tervezett operációt, ám a tömeges leállításuk egyelőre nem fenyeget. Amennyiben növekedni fog a covid-19-hez kapcsolódó kórházban ápoltak és kritikus állapotban lévő páciensek száma, a korlátozások elkerülhetetlenek lesznek – állítja az intézmény.

„A beavatkozás jellegét és a az osztály típusát figyelembe véve, az egyes beavatkozások halasztásra kerülnek, tekintettel arra, hogy´ fokozatosan különítjük el a helyeket a koronavírusos betegek számára. Ez legfőképpen a Rastislav utcai osztályokat illeti.” – jelentette ki Ľuboslav Beňa, a kórház egészségügyi és prevenciós ellátásért és felelős ügyvezető igazgatója.

Ahogyan az intézmény a sajtóval közölte, egyelőre kézben tartják az aneszteziológián és intenzív osztályon ápolt betegekről való ellátást, akik művi lélegeztetésre szorulnak. Ebben segítségükre van a környező kórházakkal való együttműködés, valamint az e-lôžko nevű alkalmazás, amely koordinációját a megyében éppen az egyetemi kórház végzi. Beňa úgy véli, hogy az alkalmazás nagyon hasznos, effektív használatának köszönhetően nem telnek meg olyan hamar a férőhelyek, ez pedig a kórház számára lehetőséget arra, hogy az akut egészségügyi ellátáson kívül másféle ellátást is biztosítson.

Az egyetemi kórházban jelenleg 85 koronavírusos beteg fekszik. A férfi páciensek átlagéletkora 58 év, a nőké 62. 7 beteg állapota kritikus és lélegeztetésre szorul, további 18 súlyos állapotban van. A betegek 88%-a oltatlan, 12%-uk pedig a vakcina mindkét adagját megkapta.

„Jelenleg 122 férőhely van elkülönítve a koronavírusos betegek számára a Rastislav utcai klinikán. Ezeknek 68%-a már betelt. A harmadik hullám során a kórházban eddig 53 beteg hunyt el. A delta variáns főleg az idősebb, oltatlan és más betegségekkel is rendelkező pácienseket tizedeli. Átlagéletkoruk 79 év.” – nyilatkozta a kórház vezérigazgatója, Ján Slávik.