Kassán a Szent Erzsébet Székesegyház északi oldalán, az Orbán-torony előtti téren látható a város legnagyobb adventi koszorúja, melyen az első gyertyát ma gyújtották meg. A hely kiválasztása nem véletlen, ugyanis 1966-ig az Orbány-toronyban volt a kassai szőlőművesek védőszentjének, Szent Orbánnak a 72 mázsás harangja, melyet az 1556-os nagy tűzvészben elpusztult kassai harangok töredékeiből 1557-ben Illenfeld Ferenc ágyú- és harangöntő mester készített. Ennek a harangnak most már csak a hű másolata maradt fenn a torony előtti talapzatra állítva, ugyanis 1966-ban – szintén tűzeset következtében – az eredeti leszakadt, így örökre elnémult. Idén kegyeletből és új hagyományt teremtve az Orbán-harang másolatát díszítik fel az adventi koszorúval.

A város legnagyobb adventi koszurúja

Mi az advent?

Az advent szó jelentése a keresztény kultúrkörben eljövetelt jelent, a karácsonyt megelőző 4. vasárnaptól egészen december 25.-ig tart. Az adventi időszak várakozással telik, a hívők az Úr eljövetelét várják. Régebben ezt az időszakot kisböjtnek is nevezték. Az advent szó eredete a 4. századra nyúlik vissza, mikor VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Advent első vasárnapja, azaz a keresztény egyházi év első napja, mindig november 27. és december 3. közé esik.

A város legnagyobb adventi koszurúja

Az adventhez kapcsolódik a koszorú készítése is, mely napjainkban már nemcsak a hagyományos színekben jelenik meg. Adventi koszorút a 19-20. század óta szokás készíteni. Ősét egy német evangélikus lelkész alkotta meg 1839-ben. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, és minden nap eggyel többet gyújtott meg. Később az adventi koszorú fenyőágakból készült, melyen 4 darab gyertya állt. A katolikus egyházban az advent liturgikus színe a lila, mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és az összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap, az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín.

Ha körülnézünk az üzletekben rengeteg féle adventi koszorút találhatunk a hagyományostól az extravagánsig. A legtöbb még mindig kör alakú, a gyertyák színeiviszont már változatosabbak.

fotók: Szaszák