A szlovákiai egészségügyben uralkodó helyzet feletti nemtetszésük kinyilvánításául és egyúttal a néhány nappal ezelőtti pozsonyi tiltakozáson elfogadott hat követelés támogatásáért ma este közel ezer ember jött ki Kassa Fő utcájára. A tiltakozó megmozdulást a Ne engedjük ellopni november 17-ét! jelszó jegyében szimbolikusan a Tudományos Könyvtár előtt tartották, azon a helyen, ahol 25 évvel ezelőtt a Bársonyos forradalom találkozói zajlottak.

Alojz Hlina
Alojz Hlina

A jelenlévőkhöz a tiltakozó megmozdulás szervezője, Alojz Hlina parlamenti képviselő intézett beszédet, melyben hangsúlyozva, hogy a tiltakozási hullámot éppen a kassaiak indították el azzal, hogy november 11-én összejöttek a városi parkban Pavol Paška, a parlament akkori elnökének háza előtt.

„Paška ugyan lemondott, de ez nem elég. A korrupciót nem csak az egészségügyünkben, hanem a teljes közéletben meg kell szüntetnünk,“– mondta Hlina.

Utána a Szlovák Parlament további képviselői: Igor Matovič, Daniel Lipšic és Ľubomír Galko lépett a szónoki emelvényre, majd utánuk Richard Sulík európai parlamenti képviselő is beszédet mondott.

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

„Szégyen, ha Pavol Paška a nyugodt tiltakozó megmozdulás résztvevőit anarchistáknak, Robert Fico pedig hiénáknak nevezi, de akik szétlopják ezt az országot, azok nem hiénák?“ – kérdezte Sulík az embereket, mire azok rímbe szedve szlovákul azt kiabálták: „Na Fica ulica“ – vagyis hogy Ficoról az utca, vagyis a népharag fog dönteni.

A szónokokhoz ezután még Oto Žarnay tanár és a kassai Šafárik Egyetem ’89 utáni első rektora, Lev Bukovsky is csatlakozott. Utánuk Alojz Hlina felolvasta a közélet megtisztítására vonatkozó hat pozsonyi követelést, amit a kassaiak is közfelkiáltással fogadtak el.

Oto Žarnay
Oto Žarnay

A megmozdulás végén a résztvevők égő gyertyával a kezükben énekelték el a szlovák himnuszt.

amikassa, tasr, fotó: Szaszák György