szerkesztő: Filip Orsolya

Tegnap sor került a város első adományboltjának megnyitására a Halmi-udvarban – Charity Shop néven.

Az ehhez hasonló üzletek külföldön nagyon elterjedtnek számítanak, viszont Szlovákiában alig akad egy pár. A keleti régióban eddig csak Eperjesen volt. Az üzlet mögött a S nami druhým nevű polgári társulat áll, kiket a megnyitására hasonló külföldi minták inspiráltak. A már egy ideje létező ötletüket végül sikerült három hónap alatt tető alá hozni. Tegnap 9:30-kor sor került az üzlet ünnepélyes megnyitására.

A polgári társulat tagjai főleg szociális munkásokból állnak, akiknek az emberek gyakran vittek ruhákat azzal a céllal, hogy a rászorulóknak segítsenek.

„Gyakran kerülnek hozzánk jó állapotban lévő, valamint új és márkás ruházati cikkek is. Úgy döntöttunk tehát, hogy ezeket a dolgokat szétszortírozva adományboltot nyitunk, ahol szimbolikus árért fogjuk őket árulni.” – magyarázta a társulat tagja, Zlatica Hejlová.

Akárki hozhat be ruhákat és cipőket és ugyanígy bárki meg is vásárolhatja őket. Az eladásokból befolyt összegek minden hónapban valamilyen jótékony célra lesznek felhasználva.

„A vásárlók akár többet is fizethetnek egy-egy árucikkért, mint az ajánlott ár. Az így összegyűjtött összegeket havonta egy rászoruló család vagy személy részére fogjuk eljuttatni. Novemberben és decemberben viszont karácsonyi élelmiszercsomagok fognak belőlük készülni.”

Az üzlet árukészletét naponta fogják feltölteni. A ruházati cikkeket az emberek egyenesen ide hozhatják, viszont tervben van egy mozgó gyűjtés megvalósítása is. A gyerek és felnőtt ruházati cikkek mellett az üzletben megtalálhatóak még konyhai felszerelések, játékok, párnák és paplanok, gyerekbútorok, kozmetikai cikkek, női táskák és kisebb elektromos háztartási eszközök is.

Forrás: Korzár Košice   borítókép: Košice Online