Az eddig nyilvánosságra hozott tervek alapján nagyon úgy tűnik, hogy igen. Pozsonyt és Kassát már 5 évvel hamarabb autópálya kötheti össze Magyarországon, mint nálunk. Az M30-as autópálya Miskolc és a Kassához közeli szlovák-magyar határátkelő között húzódó csaknem 57 km-es szakaszát ugyanis 2021-re szeretnék befejezni, valamint az M15-os Hegyeshalom és Rajka közötti 15 km-es szakaszát pedig 2020 végéig négy sávossá szeretnék bővíteni.

Itthon azonban korántsem ilyen fényes a helyzet, ami a terveket illeti. A legújabb ígéretek szerint ugyanis a Zsolnán keresztül vezető autópálya csak 2026-ra lesz kész, de ez a dátum is nagyban a függ a legproblematikusabb szakasztól – Nagyturány-Gombás, ahol két alagutat is akarnak építeni Korbeľka és Havran néven.

A magyarországi autópálya-bővítéseket Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára jelentette be tegnap miután Érsek Árpád közlekedésügyi miniszterrel aláírták a két új híd megépítéséről való egyezményt a Duna és az Ipoly felett.

Amennyiben az adott magyarországi szakaszok megépülnek, a szlovák autósok a következő módon juthatnak el Pozsonyba: az R4-es Kassa-Migléc szakaszán a magyar határig, aztán az M30-on Miskolcig, onnan tovább a az M3-on Budapestig, Budapestről pedig az M1-en és a D2-on Pozsonyig.

„Az M30-as Tornyosnémeti és az államhatár között levő rövid, 1,5 km-es szakasza már készen van. A Miskolc és Tornyosnémeti közötti 56,5 km-es szakasz építés alatt áll és 2021-ben szeretnénk átadni.” – nyilatkozta Mosóczi.

Forrás: Sme