13 ezer felvidéki magyar óvodás kap karácsonyi ajándékot a Rákóczi Szövetségtől. December 17-én délután Hidaskürtön, december 18-án Andódon nyújt át ajándékcsomagokat a Rákóczi Szövetség felvidéki magyar családok gyermekeinek. Andódon egész napos program keretében lehetősége nyílik a szülőknek a helyi óvodapedagógusokkal és a Szövetség munkatársaival a magyar iskolaválasztás előnyeiről beszélgetni. A nap folyamán több korosztály számára is filmvetítésre kerül sor, mellyel útjára indul a Szövetség Mozgó Mozi programja.

Karácsonyig a Kárpát-medence közel ezer településén, 20 ezer magyarul beszélő óvodás kapja meg azt a Mátyás király mesekönyvet, melynek részét képezi a szülőket megszólító és magyar iskolaválasztásra bátorító levél.

A Rákóczi Szövetség hosszú évek óta elkötelezett a határon túli magyar közösségek magyar iskolaválasztásában, meggyőződve arról, hogy a magyar iskola mind a gyermek felnőttként remélt boldogulása, mind a magyar közösségek megmaradása szempontjából a legfontosabb.

Az iskolaválasztási kampány sikere érdekében az ősz folyamán négy óvodapedagógus találkozót szervezett a Szövetség 600, a magyar iskolaválasztás tekintetében kulcspozícióban lévő óvónő részvételével.

A programban érintett óvodák részére egy pályázatot is meghirdetett a Rákóczi Szövetség azzal a céllal, hogy a karácsonyi időszakban minél több színvonalas közösségi eseményre kerüljön sor, ahol a gyermekek ajándékai átadhatók a szülőknek szóló üzenettel együtt.

November 23-ig 200 Kárpát-medencei magyar óvoda vagy magyar óvodai csoport nyújtotta be pályázatát, közülük 186 pályázat támogatásáról döntött a Szövetség 19 825 000 forint értékben. 

A részletek itt érhetők el: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/346-karpat-medencei-karacsonyi-ovodai-program-eredmenyei

A Magyar Iskolaválasztási Program érinti a teljes Felvidéket, Kárpátalját és Vajdaságot, Erdélyben és Partiumban Máramaros, Bihar, Arad, Temes, Fehér, Beszterce-Naszód megyéket, illetve Torda és Dés régióját.
Az ajándékot és a szállítást összefoglaló kisfilm: https://youtu.be/qodmkNBSjyo

Csáky Csongor,
a Rákóczi Szövetség elnöke