Az állatok világnapja alkalmából október közepén, a gyerekek nagy örömére újra állatsimogatóra került sor a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában. Erdélyi Gábor és felesége, Jutka jóvoltából a diákok az idén 10. alkalommal tekinthették meg a tenyésztők házi kedvenceit és a baromfiudvar lakóit. Öröm volt látni a gyerekek ragyogó arcát, amikor kiértek az udvarra és megpillantották az állatokat. Sokan tartanak otthon házi kedvenceket, de olyan gyerek is akadt, aki a „vendég” állatkákat csak a biológiai szertárból, vagy állatkertből, esetleg a televízióból ismerte. Élményszámba ment tehát, hogy most testközelből láthatták, sőt a kis állatkák némelyikét ki is vehették a ketrecből és kényeztethették őket. A különleges galambok voltak az első ketrecekben, Gábor bácsi sorra bemutatta őket: a texan magyart, a pöstyéni óriást, a kassai bukót. Mint mindig, a törpe nyuszik vitték el a pálmát, ők voltak a kedvencek. Mindenki kézbe szerette volna venni, sőt sokuk szívesen haza is vitte volna őket. A gyerekek megismerkedtek a nevükkel – törpe szálkás, holland törpe, fehér és pasztellszínű rex, kék hollandi, vörös burgundi, belga óriás. Becézték a tengerimalacot és az ijedt csincsillát is.

A sort a baromfiudvar lakói zárták, a sokszínű tyúkok, a szász kacsák és a landeszi libák. Gábor bácsi és Jutka néni majdnem minden állatról érdekes történetet mesélt, elmondták, hogyan élnek és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek.

A diákoknak ezen a napon nemcsak kellemes élményben volt részük, de megtanulták azt is, hogy az állatokra az év minden napján oda kell figyelni. A foglalkozás után a gyerekek lerajzolták a számukra legérdekesebb állatot. A legszebb munkákat Gábor bácsiék értékes ajándékokkal jutalmazták.

TM