Október 4 az állatok világnapja, s egyben Assisi Szent Ferenc, az állatok nagy patrónusa halálának napja is. Ebből az alkalomból a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában hagyományos állatsimogatót rendeznek és ilyen módon is felhívják a tanulók figyelmét a házi- és a vadon élő állatok helyzetére és tiszteletére.

Ezen a napon nemcsak gyerekzsivaj töltött be az iskola épületét, hanem az udvarról harsány kukorékolás, gágogás, hápogás, csipogás, és turbékolás hallatszott, és az iskola udvara egy kicsit baromfiudvarrá alakult. A közönséges háziállatokon kívül különleges baromfikat is tenyésztő Erdélyi házaspár révén ismét lehetősége nyílt a kisdiákoknak, hogy testközelből ismerkedhessenek a baromfiudvar lakóival, a galambokkal, tyúkokkal, kakasokkal, libákkal, kacsákkal, nyuszikkal, amelyek között volt egynéhány különleges, egyedi példány is. A gyerekek ismerkedtek az állatokkal, utánozták a hangjukat, mozdulataikat, élénken érdeklődtek az állatok gondozásáról.

A városi gyerekeknek, akik ritkán találkoznak állatokkal, nagy élmény volt az állatok testközelből való megismerése. A személyes találkozás bizonyára felkeltette az érdeklődésüket az állatokról való gondoskodás iránt.

TM