Színháztörténeti szempontból is jelentős eseményre kerül sor 2022. március 24-én a Kassai Thália Színházban, hiszen az Apa, anya, pia című  one man show műfaji megjelöléssel színpadra kerülő mű ősbemutatóján maga a szerző Lucskay Róbert lép közönség elé. Az a Lucskay Róbert, aki ebben a színházban kezdte pályafutását, de később Nagy-Britanniában az olyan nagy presztízsű színházakban vált érett, univerzális művésszé, mint a Globe Theatre, a Royal Shakespere Company, a Kneehigh Színház és a Complicite Társulat . Több, mint huszonöt év után tér most haza a szülővárosába Kassára, és ajándékként hozza az első színpadi művét, melynek végső formába öntéséhez szerzőtársul fogadta Czajlik Józsefet, a darab rendezőjét és a mű dramaturgját Forgács Miklóst.

Milyen alkoholista szülő gyermekeként felnőni? Milyen a gyerekkor, ha az egyik szülő szenvedélybeteg? Hogyan keveredik össze valóság és fantázia, realitás és fikció annak az embernek a fejében, akinek az apa, az anya és a testvére mellett a pia is családtag? Ezeket a kérdéseket teszi fel az előadás. Állapotokat mutat be, hangulatokat fest, válaszokat keres és természetesen áradóan és izgalmasan mesél – mondja a darabról Forgács Miklós, dramaturg.

Czajlik József rendező pedig a mű lényegét így látja: A téma egyfajta belső megtisztító gesztus, ami Lucskay Róbert személyiségéből fakadóan megengedi a nagyon változatos stílusok felvonultatását, a különböző műfajok, hangulatok keveredését. A sokféleség azért is adja magát, mivel olyan komplex, igencsak összetett dologról van szó, amelyet sok irányból lehet és kell megközelíteni. Egy one man show-nál viszont ez kifejezetten hasznos. Hiszen a téma nem lineárisan áramlik, hanem váratlan fordulatokkal lepi meg a nézőt. Jó lenne, ha több ember ki tudná fejezni a kimondatlan traumáit, például ilyen alkotó módon, amikor a fájdalom motor lesz, a veszteség pedig inspiráció.

Lucskay Róbert színművész: Már a legelején gondoltam rá, hogy sokrétű és változatos kell, hogy legyen ez a darab, ne csak egy pasas álljon a színpadon és dumáljon lyukat a nézők hasába. Azt akartam, hogy szórakoztató legyen. A Kneehigh Társulatnál tanultam meg azt a módszert, hogy fölemeljük a nézőket, emeljük magasra, még magasabbra, majd hirtelen elengedjük őket, hadd zuhanjanak szabadesésben, de az utolsó pillanatban megint elkapjuk őket majd ismét emeljük, emeljük magasba, és így tovább, mint a hintázás, olyan az egész, vagy még inkább hullámvasút. Nem untathatom a nézőket. Ha egyedül vagy a színpadon, akkor nincs kire reagálni. A partner fizikailag nincs ott. Aki viszont ott van és egyszer csak még fontosabb lesz: az a néző. – mondja Lucskay Róbert az előadás sokműfajúságáról, hiszen többek között a stand up, a fizikai színház, a tárgyanimáció, a dokumentarizmus, a szószínház, a pszichológiai színház, a vizuális színház, a főző-show eszközei, stílusa mind-mind helyet kapnak a produkcióban.

Bemutató tehát csütörtök este a Thália Színházban, Kassán.

/szaszák, fotók: janitor/