Szeptember 11-én átadásra került a buzitai termelői piac , amely azon 5 piactér egyike, amelyek a Meet the local needs határon átívelő projekt részeként kerülnek megépítésre csaknem 1,6 millió euróért – olvasható Kassa megye sajtóközleményében. Hasonló piacterek kerültek átadásra Szepsin, a magyarországi Encsen, Hidasnémetiben, valamint Gagyvendégiben. Az ünnepélyes átadás az Agro fesztivállal volt egybekötve, amely az ehhez kapcsolódó Build and promote local image nevű projekt része. Ennek keretén belül sor kerül egy weboldal létrehozására is, amely a helyi termelők bemutatására fog szolgálni.

„A határon átívelő projekt célja a Szép Cserehát mikrorégióban fekvő települések megsegítése a határ mindkét oldalán. A komplex megoldásnak köszönhetően a régióban effektíven csökkenthetjük a munkanélküliséget és ezzel egyúttal támogathatjuk a helyi termelést. A piactér új lehetőséget biztosít a kisgazdák, a termesztők és a termelők számára is. Ez a projekt impulzusként szolgál az új munkahelyek megteremtésére.” – nyilatkozta az esemény kapcsán Rastislav Trnka megyeelnök.

„A piactér a községünk jelentős építménye. A község központjában épült, hogy könnyen megközelíthető legyen mind a vásárlók, mind pedig az eladók számára. Létrehoztunk egy kulturális központot a közép- és kisvállalkozóknak, valamint ugyanígy a kisgazdák számára is termékeik bemutatásának céljából. Remélem, hogy a vásárlók is elégedettek lesznek, hiszen a piacon olyan minőségi házi termékeket találhatnak, amelyek a nagy áruházak polcairól hiányoznak. Emellett a most kiépítésre kerülő piacterek legnagyobb haszna az lesz, hogy az emberek számára találkozóhelyként fognak szolgálni, ahol egymással nézetet és tapasztalatokat is cserélhetnek” – tette hozzá Buzita polgármestere, Jozef Mohňanský.

Forrás, kiemelt kép: Kassa megye