Egy kassai család nemrég arról számolt be, hogy az Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde) és Hernádgönyű (Gyňov) közötti 2 km-es kerékpárúton autósok és kvadok veszélyeztetik a biciklisek biztonságát. A járműveket lefényképezték és a képeket pedig elküldték a rendőrségnek, valamint Abaújnádasd polgármesterének is.

A község polgármestere, Matej Kočiš (független) szerint ez a probléma már a kerékpárút megépítése, tehát 2013 óta fennáll. Tudni való, hogy az úton a szomszédos Hernádgönyűvel osztoznak. Elmondása szerint a község már igényelte a gépjárművek behajtását tiltó közlekedési táblákat és a torlaszokat, amelyek a közeljövőben kerülhetnek elhelyezésre. Kočiš a késedelemre azzal érvelt, hogy hivatali idejét csupán 2018 óta tölti be és bár őt és vele sok más embert is aggaszt ez a probléma, a bürokrácia eddig ellehetetlenítette a megoldás kivitelezését. Hozzátette, hogy a múltban már sor került egy vasból készült korlát elhelyezésére, ám az emberek egy hét alatt szétszedték, mert feltehetőleg akadályozta őket az autóval való behajtásban. Úgy gondolja, hogy akik a projektet készítették, valószínűleg megfeledkeztek a táblákról.

Az utat uniós forrásokból építették egy olyan projekt keretén belül, amely magába foglal több községet is a Hernád Mikrorégióból, ám jelenleg nincs közlekedési táblával jelölve.

Hernádgönyű polgármestere, Denisa Vargová (Smer) elmondta, hogy a földterületet a község csak bérli és mivel az út egy gát mellett húzódik, az aszfaltozott részt a vízgazdálkodási szakemberek is használják valamint mezőgazdasági gépek is közlekednek erre. Megerősítette továbbá azt is, hogy hiányzik a gépjárművek behajtását tiltó, illetve a kerékpárutat jelző tábla. A vízgazdálkodási cég úgy nyilatkozott, hogy nem látja semmi akadályát a tábla elhelyezésének, amelyen természetesen fel lenne tüntetve, hogy számukra engedélyezett az út igénybevétele. Vargová végül megígérte, hogy megpróbálja orvosolni a problémát. 

A rendőrség hivatalos álláspontja szerint addig nem tudnak büntetést kiróni a szabálytalankodó autósokra, amíg a behajtást tiltó, illetve a kerékpárutat jelző közlekedési táblák hiányoznak. Elhelyezésük mindkét községnél szükséges. 

Forrás: Korzár Košice, borítókép: Košice:dnes