szerkesztő: Filip Orsolya

A régóta húzódó Enyicke – Szepsi vasúti szakasz felújítása és villamosítása egyre valósabb formákat ölt. Az ezt illető versenypályázatot, melynek győztesét az elmúlt napokban hirdették ki, még 2019 december végén írták ki a Szlovák Vasutak. Ennek egyetlen kitétele a legalacsonyabb ár volt, melynek értelmében a nyertes az ELHAMO társaság lett a maguk 58 801 975,66 eurós ajánlatával. Tekintve, hogy az eredmény ellen még tart a fellebbezési határidő, valamint ennek leteltével még a közlekedésügyi minisztérium és a Közbeszerzési Hivatal ellenőrzésén is át kell esnie, a szerződést még nem írták alá.

A villamosítás és felújítás eredményeként a jelenlegi átlagos 40 perces menetidőnek 11 perccel kellene csökkennie. A szakaszon jelenleg a nem éppen legmodernebb motorvonatok közlekednek, naponta 7-7 arányban. Ez a mennyiség viszont a pénzügyminisztérium elemzői szerint nem elegendő és a felújítás nem hozná a kívánt nyereséget. Emellett az Értéket pénzért osztály is inkább az égetőbb problémákkal küszködő szakaszokat villamosítását ajánlja, mint például a Zólyom-Fülek vagy a Pozsony-Komárom vonal, tekintve, hogy a Zólyom-Kassa szakasz teljes villamosítása csupán 2038-ban várható, így a szakaszonkénti villamosítás egészen eddig nem lenne kifizetődő.

Annak ellenére, hogy a szerződés még nincs aláírva, feltételezhető, hogy ez a szlovákiai viszonyokhoz képest gyorsan kiértékelt pályázat a már az Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter által is említett liberalizációt vetíti elő. Köztudott, hogy már az előző kormánynak is voltak ilyen tervei, ám versenypályázat kiírásáig nem jutottak el, csupán előzetes tájékoztatót tettek közzé két éve.

Forrás: Hospodárske noviny, borítókép: imhd.sk