„ …Ilyenkor decemberben”

A legmeghittebb ünnep, a karácsony megünneplése immár hagyomány a kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában.

December 9-én a szülők és pedagógusok ismét gyönyörködhettek a Csengettyű kórus adventi Lépcsőházi kornyikájában, amihez az idén társult a KGSZT diákszínpada és egy közös karácsonyi prózai-zenés műsorral-„…Ilyenkor decemberben” címmel lepték meg közönségüket- a szülőket, tanárokat, diákoknak és a meghívott vendégeket. Az előadást Kekeňák Szilvia, Ferencei Andrea és Bodon Andrea állították össze. Programuk igen különleges és színvonalas volt. Az év legszebb ünnepének közeledtét jelezve felcsendültek Verner Rizzi: Psallite Deo, Horváth Márton: Karácsonyi ének, Leontovich: Ring Christmass Bell, Durante: Pleni sunt coeli, Micheal Jackson: Will you be there, és a Ghymes: Új esztendő melódiái, melyben az ifjú művészek hangszeres kísérettel is részt vettek. Kekeňák Lucia furulyázott, Orémus Péter fuvolázott, Bodnár Attila gitározott, valamint Ferencei Andrea zongorán kísért. Az ütőhangszereknél közreműködtek: Kristóf Bálint, Takács Kristóf, Kekeňák Tamás, Homolya Krisztina, Orémus Péter és Bodnár Attila. Műsorukban József Attila, Juhász Gyula, Ady Endre, Lázár Ervin, Berkesi Sándor, Baja Mihály művei hangzottak el a diákszínpadosok- IIlés Csenge, Bazár György, Ferencei Boglárka, Homolya Krisztina és Kristóf Bálint tolmácsolásában.

Karácsony a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskolában

A diákcsoport december 12-13-14-én meghívást kapott a budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumtól, az immár két évtizede hagyományos jótékonysági koncertükre, a rákoskeresztúri Szent Kereszt templomba, melynek teljes bevételét a szegényeket segítő Remény Alapítványnak ajánlták fel. Hatalmas élmény és megtiszteltetés volt a máraisoknak ilyen rendezvényen részt venni.

A szombat ismét hangulatosan telt el. A diákok városnéző sétán vettek részt idegenvezetéssel, ahol megtekintették az Operaházat, a Budai várat és a Parlamentet. Ezután a Vörösmarty téri karácsonyi vásár forgatagába és kulturális eseményeibe csöppentek bele. Az élmények az ismerkedési esttel folytatódtak, majd másnap a Hősök tere, a Szépművészeti Múzeum és a Rembrant kiállítás megtekintésével tetőződtek. Felejthetetlen, élményekben gazdag három napot töltöttek Budapesten.

A nagy sikerre való tekintettel adventi hangulatos produkciójukat otthon folytatták, és műsorukat a kassai kerület több iskolájában is előadták- december 16- án Rozsnyón és Tornalján, 17-én pedig Nagykaposon és Királyhelmecen.

Reméljük, hogy az együtt átélt boldog pillanatok sokasága még bővül az otthon melegében eltöltött karácsonyi szünetben.

Az alsósok adventi készülődése

Már december első hetében a kassai Márai Sándor alapiskola alsósai az adventi készülődés bűvkörében éltek. Az iskola előterében a karácsonyi ünnepkör varázsát a napközi otthon látványos „Minden, ami fehér” kiállítása tette hangulatosabbá. Mikulás napján nemcsak az aula pompázott karácsonyi díszeiben, hanem a kisdiákok is hófehérbe öltöztek.

Természetesen megérkezett a várva várt Mikulás is az elmaradhatatlan angyalka és krampusz kíséretével. Puttonya mindenki számára rejtegetett egy kis édességet. A gyerekek csillogó szemekkel, közösen gyönyörű téli dalokat énekeltek, verseket szavaltak.

Az alsósok adventi készülődése a Máraiban

December 11-én az elsősök és az óvodás nagycsoportosok izgatottan várták a tornateremben megrendezett hagyományos karácsonyi játszóházi délutánt. Az igazgatónő szívélyes köszöntője után fellépett a Kicsinyek Kórusa, majd az ovisok mutatkoztak be rövid műsorukkal. Majd a gondos előkészületeket igénylő kézműves foglalkozások kezdődtek, melyek nagy érdeklődést váltottak ki mind az ovisokból, mind az elsősökből. Volt agyagozás, ahol karácsonyi díszeket kreáltak, képeslapkészítés szalagtechnikával, mécsesek gyártása, mini karácsonyfa készítés filcből és gombokból, de alkottak még papírtekercsből gyönyörű angyalkákat és ördögöcskéket is. Rengeteg ajándék készült, amivel a gyerekek meglephetik karácsonykor szeretteiket. Köszönetet kell mondani a szülői segítségért, a gyönyörű hidegtál kreációkért és a frissítő itókákért!

Tóth Mónika