A múlt hétvégén csaknem 20 új koronavírusos beteget vettek fel a Louis Pasteur Egyetemi Kórházba és a helyzet azóta sem javul. A kórházban jelenleg 100 pácienst ápolnak, közülük 7-en művi lélegeztetésre szorulnak – derült ki mindez a kórház weboldalán közzétett közleményből.

„Egyre több a 60 év alatti, fiatal páciens. Az állapotuk kritikus, életveszélyben vannak. Olyan pácienseink is vannak, akik már egy hónapja lélegeztetőgépre vannak kötve és az állapotuk továbbra is válságos. Ezért arra szeretném felhívni az embereket, tartsák be az előírt óvintézkedéséket, minimalizálják a másokkal való találkozásokat, hanyagolják a bevásárlóközpontok látogatását és a családi összejöveteleket.” – nyilatkozta az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezetője, Ján Michlík.

Noha három hete még javult a helyzet – akkor csak 70 személyt ápoltak ezen az osztályon és szinte alig volt új felvétel – a helyzet a múlt héttől kezdve fokozatosan rosszabbodik, a betegek száma ma már 100. 

„A jelenlegi helyzet a kijárási tilalmat és az azt követő, mobilitás növekedését másolja. A korlátozások feloldása után néhány nappal megkezdődött a betegek számának növekedése. Ezért feltételezhető, hogy a lakosság karácsony előtti mobilitásának növekedésével a pozitív esetek is növekedni fognak.” – fejtette ki álláspontját Peter Kizek, tudományért, kutatásért és oktatásért felelős ügyvezető igazgató.

A fertőzés eddig a kórház osztályainak és klinikáinak eddig mintegy 70%-án jelent meg, de sehol sem kiugróan magas a fertőzött alkalmazottak száma. A kórház 3500 alkalmazottjából 127 egészségügyi dolgozó kapta el a vírust. Kizek elmondása alapján 50 kigyógyult alkalmazott már újra munkába állt, emiatt nem volt szükség egyetlen osztály vagy klinika bezárására sem.

„A Louis Pasteur Egyetemi Kórház egészségügyi ellátása 100%-osan biztosított. Az orvosokat kisegítik a rezidensek, a medikusok, a COVID-19-ben szenvedő páciensek ápolásánál pedig besegítenek a kórház SNP sugárúti komplexumának orvosai és ápolói is. Ezen kívül 6 hivatásos katona is a segítségünkre van.” – közölte Ladislava Šustová a kórház Kommunikációs részlegének munkatársa.