Kassán a Márai suliban már novembertől elkezdődött a várakozás és a készülődés az év legnagyobb, legmeghittebb ünnepére, a karácsonyra. Ünnepi díszekbe öltözött az iskola előtere és karácsonyi pompájában áll a fenyőfa is. Az osztályokban elkészültek az ablakdíszek, felkerültek a karácsonyi dekorációk. Az advent a csodák időszaka és az adventi készülődés sok izgalmat rejteget. Az ünnepi időszak első állomása a Mikulásvárás. A Mikulás maga a megtestesült titok, hisz a mesék birodalmából előlép egy jóságos öreg bácsi, aki finom ajándékokat és dicsérő szavakat osztogat a gyerekeknek.

A Mikulás látogatásának napján aki csak teheti, pirosba öltözik a Máraiban. Ilyenkor tilos a feleltetés, a sok mikulás – sapkát viselő gyerkőc jobbára csak a folyosón felhangzó csengettyűszóra figyel és vidám téli, mikulás-váró dalocskákat énekel.

A mostani helyzetünkben jó volt tapasztalni, hogy a koronavírus miatt hozott egészségügyi intézkedések sem nehezítették meg a Mikulás munkáját. Persze tudjuk, nem feledjük: ő egy varázserővel bíró mesebeli lény, aki minden akadályt legyőzve bizonyosan eljuttatja ajándékait a világ összes gyermekének! Mert minden gyermek megérdemli, hogy a varázslatos várakozás után csillogó szemekkel bontogathassa a jóságos Mikulás neki szánt ajándékait.

Tóth Mónika