Ádám Szabolcs, Davidko Olivér és Köteles Szabolcs volt az a három kassai kötődéssel rendelkező egyén, akik kiötlötték, hogy megrendezik az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivált. Amint az kiderült az ebben a műfajban alkotni akaró fiatalok reagáltak is a felhívásukra, hiszen Szlovákiából január 8-ig összesen húsz versenyfilmet neveztek be megmérettetésre. 

Az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál ünnepélyes eredményhirdetését február 24-én a Kassai Thália Színházban tartották, ahol a bíráló bizottság három tagja: Tisza Balázs, a neves magyarországi operatőr, Tomojka Béla a bodrogközi televíziós operatőr és Varga Anikó színművésznő, több filmszerep kiválósága – a versenyzők és az érdeklődő közönség előtt értékelte az egyes kategóriák versenyfilmjeit, amit követően megnevezték a kategória győztes filmjét és alkotóját. Természetesen a díjnyertes filmet a versenyzők és a közönség előtt le is vetítették.

Az egyes kategóriák győztes filmjei és alkotóik:

Animációs film 10-14 éves korosztály:    Űrkaland, Allarám Flórián alkotása (Balassi Bálint Magyar Tanitási Nyelvű Alapiskola Ipolynyék),


Rövidfilm 10-14 éves korosztály:              Ítélet,  8. B osztály alkotása (Radič Noémi, Jačman Amanda, Jačman Katalin, Jačman Anikó, Hajdú Krisztián, Ádám Vivien, Farkaš Fruzsina, Gál Sara, Veselovský Vilmos, Veszelovszky Erik)(Dénes György Alapiskola, Pelsőc)

Dokumentumfilm 15-19 éves korosztály: Mi lenne, ha nem lennének takarítók? 
                                                                         
Henzel Ábel  
alkotása (Marianum – Egyházi Iskolaközpont, Komárom)

Rövidfilm 15-19 éves korosztály:                Én vagyok én, Tomojka Mátyás alkotása (Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová)

Az I. Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztivál díját Németh Levente nyerte az Ég veled! Című alkotásával.

A Szlovákiai Magyar Diákfilmfesztiválnak természetesen lesz folytatása, az erre szóló felhívást már most, a kassai díjkiosztó ünnepségen kihirdették.

/sz/