Az EF Education First oktatási szervezet által évente végzett EF English Proficiency Index 2023 felmérése szerint az országban a kassaiaknak van a legkevesebb nehézségük az angol nyelvű kommunikációval. Szlovákia a 18. helyen végzett a rangsorban a 113 ország közül.

Az EF Education First oktatási szervezet már 12. alkalommal rendezte meg azt a nemzetközi felmérést, amelyben idén 2,2 millió ember vett részt.

Monika Barboráková, az EF Education First country managere elmondta, hogy a felmérés alapján az országon belül magasan a keleti régió és Kassa városa vezeti a ranglistát. Kassa tehát a magas szintű angol nyelvtudással rendelkező városok közé tartozik. Ezzel szemben a legnagyobb hiányosságok a Besztercebányai és a Nagyszombati kerületekben vannak.

Az angol nyelvtudás javulása elsősorban a régió dinamikus fejlődésének és mindenekelőtt a nemzetközi cégek jelenlétének köszönhető. Rózenfeld Gyula, a kassai Pavol Jozef Šafárik egyetem Anglisztika és Amerikanisztika tanszékének tanára szerint az eredmény annak tudható be, hogy Kassa és környéke egy rendkívül dinamikusan fejlődő régió, rengeteg nemzetközi céggel, mint az IBM, az ATandT vagy a US Steel. Ez a nemzetközi pozíció kötelezi a kassai intézményeket arra, hogy  minél inkább igyekezzenek megfelelni az új kihívásoknak.

A felmérésben elért jó eredményekhez az oktatás színvonala, és az új oktatási módszerek  is hozzájárulnak. Rózenfeld Gyula szerint a kassai anglisztika tanszék az ország egyik legmagasabb szinten működő oktatási központja. Tapasztalatai szerint egyre több szülő keresi gyermeke számára a többnyelvű oktatás lehetőségét. Erre reagál az egyetem is. Az elmúlt 10 évben az a trend figyelhető meg, hogy a diákok magas szintű nyelvi képességekkel rendelkeznek, így az oktatási intézményektől inkább a szakmai továbbfejlődés lehetőségét várják.

Az angol nyelvtudás nagymértékben hozzájárul a fiatalok elhelyezkedéséhez a munkaerőpiacon. A nemzetközi cégek nyitott kapukkal várják őket. A nyelvet folyamatosan használják, mind a kliensekkel, mind a kollégákkal való kommunikációban. Mivel rengeteg külföldi dolgozik Kassán, a fiatalok új kultúrákat ismerhetnek meg, kinyílik a világ. Azoknak, akik rendelkeznek kellő nyelvtudással, sokkal több lehetőség áll a rendelkezésükre a munkaerőpiacon is.

Az oktatásban Kassán a klasszikus nyelvtanítási módszerekkel szemben az angol nyelv gyakorlati használata került előtérbe. Valószínűleg a kommunikációs készségek fejlesztésén alapuló nyelvtanítás is hozzájárul az angol nyelv sikeres elsajátításához.

Pracu Eszter